Nordic Walking, sportul care elimină stresul de la serviciu
În Marea Britanie, de exemplu, unele companii au trimis la cursuri proprii angajați pentru a se instrui în Nordic Walking și a ține ulterior clase pentru colegii lor. Alte firme încurajează angajații să practice mersul nordic pe drumul de acasă până la serviciu și înapoi. Indiferent de variante toate companiile încurajează în acest mod mișcarea în aer liber.
Ce este Nordic Walking?
Istoria mersului nordic e destul de recentă. Provine din Finlanda, unde un student la Facultatea de Educație Fizică a început să studieze mersul nordic ca exercițiu de fitness și să testeze bețele ca pe un instrument de antrenament. Din 1997 a început să capete popularitate în toată lumea.
Mersul Nordic este o metodă nouă de mişcare în aer liber, care se adresează tuturor vârstelor. E pur şi simplu un mers normal la care brațele sunt solicitate mai intens ca urmare a utilizării a două beţe, cu funcţie de împingere. Spre deosebire de mersul normal, în mersul nodic sunt puși în mișcare 90% din muşchii corpului.
Beţele utilizate în Nordic Walking sunt diferite de cele de trekking, care au ca funcţie doar sprijinul. Prin acest tip de mers, creşte consumul energetic şi se reglează funcţiile sistemului cardio-circulator, fiind considerat una dintre cele mai complete şi la îndemână activităţi sportive. Se poate practica în orice anotimp și este ideal pentru persoanele care nu sunt obişnuite cu efortul fizic. Mersul nordic se poate practica oriunde chiar și pe asfalt. Bețele sunt dotate cu "pad-uri" din cauciuc care se pun (la alegere) atunci când mergi pe asfalt.
Care sunt beneficiile mersului nordic
La modul general, Nordic Walking favorizează echilibrul fizic şi mental, reglează sistemul cardiovascular ( scade tensiunea arterială şi reglează activitatea cardiacă) şi respirator, stimulează imunitatea și combate sedentarismul. La practicanţii mersului nordic percepţia de oboseală este mai scăzută. Sunt arse în special grăsimile, apoi carbohidraţii, ceea ce ajută la pierderea în greutate şi la tonifierea muşchilor, creşte rezistenţa la efort și ceea ce este cel mai important, combate stresul!
Contactul cu natura scade concentraţia hormonilor de stres iar faptul că se practică în grup, permite relaţionarea cu ceilalți, îmbunătăţeşte starea de spirit, ajutând în combaterea anxietăţii şi depresiei, creşte stima de sine şi dezvoltă creativitatea. Nu în ultimul rând, practicarea mersului nordic ameliorează contractura din zona cervicală şi a umerilor, descarcă tensiunea musculară, protejează organismul de osteoporoză şi osteoartrită prin efortul moderat continuu care stimulează asimilarea calciului în oase şi producţia de elastină şi colagen, întârziind procesul de îmbătrânire.
În Occident, fiind un sport mai cunoscut şi „testat”, este recomandat de doctori şi pentru prevenirea unor boli, cum ar fi diabetul zaharat, osteoartritele (uşoare) şi osteoporoza (uşoară), obezitatea , leziunile picioarelor, accidentările din timpul efortul fizic, problemele psihofizice, infarctul, ateroscleroza, accidentele vasculare cerebrale, bolile neurodegenerative.
Barbara Lombardi este singurul master trainer de mers nordic din România. Ea spune că practicarea acestui sport nu are foarte mulți adepți deocamdată în România, deși se adresează tuturor vârstelor.
„Românii privesc sceptic mersul nordic, noi încercăm să comunicăm despre beneficiile acestui sport și suntem siguri că va avea cu timpul notorietatea de care se bucură în întreaga lume. Avem alături de noi câțiva doctori români care sprijină această formă de mișcare, dar din păcate, românii cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani nu sunt dispuși să iasa în parc să facă un pic de miscare”afirmă Barbara Lombardi.
Barbara spune că unii practicanți de Nordic Walking vin pentru a-și ameliora propria sănatate datorită indicațiilor medicale, alții pentru a-și tonifia musculatura.
„Având 4 puncte de sprijin (două bețe și două picioare) greutatea vine împarțită și efortul poate fi prelungit. Mersul nordic este inclus în pregătirea fizică a câțiva sportivi de performanță din ciclism, atletism și schi de fond. Ei folosesc bețele de Nordic Walking pentru pregătirea fizică”.
Un curs de inițiere în Nordic Walking costă 250 lei și este împărtit în 5 lecții de câte o oră și jumătate. În timpul cursului bețele sunt puse la dispoziție de instructori. Asociatia Română Nordic Walking a participat anul trecut pentru a doua oară la festivalul internațional de Nordic Walking.