Noile reglementări, principala îngrijorare a jucătorilor din domeniul asigurărilor
Cel mai recent raport “Insurance Banana Skins”, realizat de către Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare (CSFI) în colaborare cu PwC, indică faptul că noile reglementări vizând aspecte precum solvabilitatea şi practicile de afaceri ar putea copleşi industria prin costuri şi probleme de conformitate. Ar putea, de asemenea, să distragă managementul de la aspecte mai urgente precum profitabilitatea afacerii într-un moment în care întreaga industrie a asigurărilor se află sub presiune.
Sondajul a inclus mai mult de 600 de practicieni din domeniul asigurărilor şi observatori ai industriei din 54 de ţări, consultaţi cu privire la riscurile majore anticipate pentru următorii 2-3 ani. Reglementările reprezintă principalul risc identificat în multe pieţe majore, incluzând America de Nord, Europa şi Orientul Îndepărtat/zona Asia-Pacific.
Sondajul din acest an indică o preocupare continuă privind riscurile legate de catastrofe naturale (5), dată fiind frecvenţa crescută a acestor evenimente, precum şi costurile din ce în ce mai mari ale revendicărilor. În unele pieţe precum Noua Zeelandă sau Australia, abordarea asigurătorilor faţă de revendicările apărute în urma catastrofelor naturale a devenit o problemă majoră la nivel politic.
Pe de altă parte, un număr de aspecte înregistrează o scădere în topul riscurilor identificate, în special cel legat de disponibilitatea capitalului necesar pentru a susţine industria (în scădere de la 2, la 16). Situaţia este acum inversată: există capital în exces în industrie, în special în sectorul de asigurări non-viaţă şi reasigurare, ceea ce menţine preţurile scăzute şi afectează profitabilitatea. Alt risc în scădere, cel puţin în pieţele dezvoltate, este legat de resursele umane: agitaţia din sectorul serviciilor financiare a dus la uşurarea recrutării şi păstrării talentelor. Situaţia este mai dificilă în pieţele emergente unde numărul personalului calificat este mai scăzut.
În România, piaţa asigurărilor a fost puternic lovită de criză, competiţia intensă pe preţ afectând atât segmentul asigurărilor de viaţă, cât şi cel non-viaţă. Jucătorii din industrie sunt de asemenea afectaţi de profitabilitatea scăzută şi de pierderile rezultate din produsele cu daunabilitate mare aşa cum sunt poliţele RCA. „Este nevoie de o întărire a politicii de management al riscului şi de îmbunătăţirea eficienţei operaţionale pentru a putea traversa această perioadă şi a reveni la o creştere durabilă”, a declarat Paul Facer (foto), Partener de Audit pentru Sectorul Financiar, PwC România.