Niveluri salariale in industria chimica
Tinand cont de faptul ca Romania a dispus si dispune in continuare de resurse suficiente (sare, sulf, gaz metan, titei), industriile chimica si petrochimica au fost foarte bine dezvoltate in tara noastra inca din vremea regimului comunist – fie ca a fost vorba despre combinate de prelucrare a sarii, de producere a cauciucului sintetic, coloranti si vopseluri, acid sulfuric sau mase plastice. Din pacate, dupa 1990, multe dintre aceste combinate au devenit nerentabile, parte dintre ele fiind sustinute si pana in acel moment in mod artificial de catre statul roman. In acest context, unele au fost preluate de catre companii straine care, pe de o parte, au investit in retehnologizare, iar, pe de alta parte, au adus noi piete de desfacere.
Structurile de personal intalnite in aceasta industrie sunt in principiu structuri de natura tehnica (direct productive) existand bineinteles si o structura administrativa (de suport).
In prima categorie, cea direct productiva, intalnim posturi precum Director de Productie – remunerat in general cu sume cuprinse intre 2.500 si 4.000 de euro net lunar, Director Tehnic – cu salarii cuprinse in marja 2.000 – 3.000 de euro net lunar sau Manager Asigurarea Calitatii – cu salarii cuprinse intre 1.500 si 2.000 de euro net lunar.
Daca ne referim la cea de-a doua categorie, exista structuri destul de mari care ofera suport primei categorii, tocmai datorita dimensiunilor considerabile pe care aceste companii le au. Putem vorbi aici despre posturi precum acela de HR Manager – cu marje salariale cuprinse intre 1.500 si 2.500 de euro net/luna, sau de Director Financiar – cu marje salariale cuprinse intre 2.500 si 4.500 de euro net/luna. Ca si pentru alte industrii, si in industriile chimica si petrochimica observam marje salariale destul de largi, nivelul salarial variind foarte mult de la o companie la alta. De asemenea, si in cazul managerilor din aceste industrii putem sa ne referim la pachete salariale care completeaza salariul net lunar (fie ca este vorba despre sisteme de bonificatie proprii fiecarei companii, masini de serviciu, asigurari medicale sau de alta natura).
Nivelul salarial din aceste industrii a cunoscut si el cresteri in ultima perioada datorita infuziilor de capital strain, trend care se va mentine ascendent si in urmatorii ani, desi ritmul este foarte probabil sa nu mai fie acelasi – pentru 2007, cresterile salariale se vor mentine in marja 8%-10%, prognozata pentru intreaga economie romaneasca.
Raportat la tarile din Europa de Vest, putem vorbi despre salarii comparative (diferenta fiind de 20-30% in avantajul colegilor din aceste tari) la nivel managerial (gulere albe). Daca ne referim insa la muncitorii (gulerele albastre) care activeaza in acest domeniu – dar nu numai – observam discrepante majore, referitor atat la nivelul salarial al colegilor lor din tarile Vestice, cat si raportat la nivelul salarial al managerilor autohtoni (de regula, un manager din Romania poate castiga si de 20 de ori mai mult decat un muncitor).