Nivelul educației, principalul criteriu de selecție al candidaților
Principalele trei aspecte cu importanța cea mai ridicată în selecția candidaților sunt nivelul educației (69%), calificarea candidatului (56%) și experiența practică în țară (49%), urmate de referințele/recomandările (47%) și reputația instituțiilor de învățământ absolvite (45%). Cele mai puțin importante criterii sunt experiența și studiile dobândite în străinatate (42%).
În topul specializărilor căutate de către angajatori în CV-uri pe primele trei poziții se regăsesc:
- Facultățile de profil tehnic: automatică și calculatoare, cibernetică, telecomunicații, inginerie, mecanică și electronică
- Facultățile de profil lingvistic
- Facultățile de profil economic
Topul este continuat de facultatea de Medicină și Farmacie, Construcții, Instalații și Transporturi.
“Un criteriu foarte important pe care tinerii absolvenți de liceu ar trebui să îl ia în calcul în alegerea specializării este oferta locurilor de muncă existente, urmărirea evoluției pe piața muncii fiind necesară în acest proces decisional”, se precizează într-un emis de BestJobs.
Specializările cele mai afectate de deficitul de personal, și spre care se pot îndrepta viitorii studenți, sunt IT/Telecom, Inginerie și Limbi străine. Absolvenții de limbi străine foarte cautate, din cauza numărului mic de vorbitori, au șanse mari de a obține un venit ridicat (olandeză, suedeză, finlandeză, ebraică, germană, poloneză, daneză, etc.). O altă categorie de personal unde deficitul înregistrat este ridicat este "sănătatea". Chiar dacă universitățile atrag suficienți studenți pe acest domeniu (Medicină/Farmacie) aceștia pleacă din țară după finalizarea studiilor. Acest lucru se datorează și faptului că, cel puțin pe perioada studiilor și a rezidențiatului, studenții sunt defavorizați din punct de vedere financiar.
În contextul deficitului de personal de pe piața, orice specializare de profil Tehnic, Medical / Farmaceutic, Lingvistic sau Financiar-Bancar, este de succes pe termen lung.
În ceea ce privește topul universităților preferate de specialiștii HR, pe fiecare domeniu de experiență, nu s-au înregistrat diferențe semnificative față de datele culese în 2011. Spre deosebire de sondajul din 2011, de această dată recrutorii nu au menționat nicio universitate pe care o evită în procesul de angajare.