Networkingul este prima lecție a unui MBA
Prietenii de astăzi, partenerii de afaceri de mâine
Ca student MBA cea mai ușoară cale de a-ți lărgi cercul de cunoștințe este să fii deschis și prietenos la cursuri fără însă să-ți neglijezi timpul alocat studiului. De asemenea, te poți înscrie oricând la diverse activități extracuriculare ce te pot ajuta în demersul tău. De fapt, trebuie să fii sociabil și să ajungi să împarți cât mai multe experiențe cu oameni pe care nu-i cunoști încă. Apoi, trebuie să menții legătura pe care ai format-o. Poți să rămâi în contact foarte ușor cu ajutorul social-media și să vezi ce au mai făcut noii tăi prieteni, dar poți să-i și suni dacă simți că ai de câștigat la nivel profesional sau personal. Încet-încet și oportunitățile de afaceri se vor invi. Însă pentru a scoate profit, trebuie întâi să pregătești terenul. De asemenea, profesorii care-ți predau pot deveni o sursă extrem de prețioasă dacă știi cum și când s-o utilizezi. În primul rând, ar trebui să-ți faci timp să discuți cu fiecare profesor în parte, înainte de începerea cursurilor. Află ce îi pasionează și ce poți face pentru a stabili un prim contact cu aceștia. Folosește cursurile ca un pretext pentru a-i descoperi pe oamenii care-ți predau cunoștințele pentru care te-ai înscris. În al doilea rând, profesorii reprezintă niște exerciții perfecte de networking sau, dacă vreți, niște cobai ideali. Poți să vezi exact cât de priceput ești la networking cu niște personaje neutre.
Interviurile informaționale, un preview necesar
Programul tău MBA ar trebui să-ți pună la dispoziție sau să-ți ofere acces direct la așa numitele interviuri informaționale. Ele îți pot deschide calea către oameni din domeniul spre care vrei să te îndrepți atâta vreme cât nu le folosești ca pe un mijloc direct de a cere un nou job. Ele îți oferă un insight prețios al universului tău de interes, dar nu sunt neapărat un vehicol de angajare. Trebuie să vezi exact ce caracterizează cultura organizațională a locului pe care-l cercetezi. Pregătește o listă de întrebări cât mai clare pentru a avea răspunsurile scontate. Apoi, interesează-te exact ce skilluri ar trebui să-ți dezvolți cu acest MBA pentru a te integra mai bine în organizația de care ești interesat. Nu în ultimul rând, înaintea interviului trimite un CV și apoi, după ce interviul a fost realizat, o scrisoare de mulțumire.
Atitudinea, înainte de toate
Pregătirea ta profesională, cunoștințele acumulate sau expertiza ta sunt atuuri certe. Însă ele nu valorează prea mare lucru dacă ai un comportament care lasă de dorit. Reputația pe care ți-o faci în timpul MBA-ului poate fi imboldul pe care-l căutai să-ți construiești cu adevărat cu carieră de succes, sau, din contră, se poate dovedi o piatră de moară care-ți îngreunează șansele. Pe cât posibil, încearcă să fii optimist, sa ai o atitudine prietenoasă și să nu te transformi într-un ursuz anti-social care face niște cursuri doar de dragul de a învăța ceva nou. Adu-ți contribuția în timpul orelor, fă-te remarcat într-un mod plăcut și vei culege roadele ulterior. Totul ține de atitudinea ta și de felul în care tratezi această situație.