Motivation România – locul care transformă dizabilitatea în „banal”
Cei mulțumită cărora se întâmplă toată această poveste, adică angajaţii Motivation, sunt și ei, marea majoritate, persoane cu dizabilități. Ei au ajuns să fie modele de urmat pentru alții ca ei. Au trecut peste momentele grele și și-au pus priceperea la bătaie pentru a le face viața mai bună altora aflați în momente grele. CARIERE a stat de vorbă cu Erika Garnier şi cu Dârlău Fănică, doi membri de bază ai fundaţiei.
Începuturile
Istoria Fundației Motivation România începe în 1991, când Federația Internațională de Cruce Roșie, având drept partener principal Motivation Charitable Trust UK, a demarat un proiect dedicat persoanelor cu leziuni medulare din România. Scopul era dezvoltarea de servicii medicale și de recuperare pentru persoanele cu dizabilități locomotorii și un prim pas a fost înființarea unor ateliere locale pentru producere de scaune rulante în România.
În acest context, Cristian Ispas, voluntar al Federației Internaționale de Cruce Roșie și coordonator de proiect la Motivation Charitable Trust UK, avea să devină unul dintre cei trei membri fondatori ai Fundației Motivation România, alături de Virgil Dimitriu și Viorica Oprescu. Înregistrarea legală a Fundației Motivation România a avut loc pe 15 februarie 1995. La 20 de ani distanță, Cristian Ispas este în continuare directorul general al Fundației Motivation România, inițiatorul și martorul tuturor schimbărilor care au avut loc de-a lungul timpului.
O ureche aplecată asupra nevoilor celor cu dizabilităţi
Motivation România nu doar ajută. Apleacă urechea şi îi ascultă pe cei cu dizabilităţi, în încercarea de a le face viaţa mai uşoară. Motivation oferă servicii personalizate, în funcţie de fiecare beneficiar.
Dârlău Fănică şi ajutorul său, adaptează, din 2008, într-un atelier al Fundaţiei Motivation, maşini pentru persoanele cu dizabilităţi. Un accident pe munte survenit la vârsta de 14 ani l-a condamnat la o viaţă pe 4 roţi. Două mai mici şi alte două mari. Educaţia primită însă în copilărie, alături de un spirit mai tehnic l-au făcut să treacă peste obstacolul care a survenit în viaţa lui şi să inoveze, făcându-le viaţa mai uşoară celor ca el.
Tehnicianul a povestit, în timp ce manevra două chei de 8, despre atelierul pe care l-a amenajat în cadrul Motivation România, despre piaţa de muncă a persoanelor cu dizabilităţi şi despre cum ajută Fundaţia persoanele ca el.
„Pentru asta, lucrăm în echipă: un kinetoterapeut care cunoaşte problemele medicale ale beneficiarului, un technician şi un asistent social”, povesteşte Fane. „Păcat că spun asta, dar nu există ajutor din partea Statului. Avem drepturi, noi, cei cu dizabilităţi dar instituţia nu este ajutată cu nimic. Suntem pe cont propriu”, continuă tehnicianul.
Piaţa muncii nu are loc pentru persoanele cu dizabilităţi
În România, rata ocupării persoanelor cu dizabilităţi este semnificativ mai scăzută comparativ cu populaţia generală. Doar 12,7% din persoanele cu dizabilităţi cu vârsta între 18-55 ani au un loc de muncă, în timp ce rata ocupării în populaţia generală pe acelaşi eşantion de vârstă este de 70%.
Totuși, în ultimii ani, se observă o dinamică pozitivă a ratei ocupării persoanelor cu dizabilităţi. Aceasta s-a dublat în perioada 2003-2009, iar în termeni absoluţi numărul persoanelor cu dizabilităţi care au un loc de muncă a crescut de 3 ori. Cu toate acestea, rata de ocupare rămâne una dintre cele mai scăzute din Europa.
„De câţiva ani, a devenit o obişnuinţă în societate, oamenii refuză să mai muncească. Este ceva general valabil. Un angajator nu te va da pe uşă afară că te duci la el în scaun rulant. Din păcate nu mai există voinţă. Toţi vrem drepturi, dar nu facem nimic pentru ele. Ne plângem că sistemul ne exclude. Dar nici nu facem eforturi pentru a nu se ajunge la asta. Ca să faci ceva, trebuie să ai un scop, să îţi doreşti cu adevărat să faci ceva. Să ai satisfacţia că laşi în urmă lucruri făcute de mâna ta”, afirmă Fănică Dârlău.
Motivare
„Pentru noi, cele mai mari realizări se traduc în poveștile de succes ale oamenilor pe care i-am întâlnit și care, în urma interacțiunii cu specialiștii noștri, au reușit să-și descopere abilitățile și să ducă o viață firească atât în plan familial, cât și profesional, depășindu-și limitele”, afirmă Erika Garnier, PR în cadrul fundației şi unul dintre oamenii care au atins succesul prin Motivation.
Programele de sport adaptat au un rol important în recuparea activă a persoanelor cu dizabilități locomotorii, în redobândirea încrederii în forțele proprii și creșterea motivației de a depăși limitele asociate dizabilității. Echipele de sportivi în scaune rulante din Ilfov, Sibiu, Prahova și Neamț participă la competiții de baschet, tenis, tir cu arcul dedicate persoanelor cu și fără dizabilități.
„Dacă ne referim la programele pe care le derulăm, ne bucurăm de calitatea pe care au atins-o serviciile pentru utilizatorii de scaune rulante și de cele 16 echipe pe care le avem în toată țara. Pentru noi este important să ajungem la un număr cât mai mare de persoane cu dizabilități locomotorii. Aplicăm recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și chiar am creat un standard ocupațional pentru tehnician de evaluare, recomandare, furnizare și adaptare de scaune rulante, din dorința de a forma specialiști bine pregătiți pentru prescrierea de echipamente de mobilitate”, a adăugat aceasta.
Cine sprijină Motivation România
În general, proiectele pe care le derulează fundația în prezent au diferite surse de finanțare: Fondul Social European, granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, Fundația Vodafone România, Programul de Cooperare Elvețiano-Român, prin Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Programul RO10-CORAI, finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Socială, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, subvenție de la stat în baza Legii 34.
Nelipsite sunt și evenimentele de fundraising, campaniile pentru redirecționarea celor 2% din impozitul anual pe venit cât și donațiile directe. Nu în ultimul rând, există și un „Fond al Scaunelor Rulante”, în care sunt strânși bani pentru cei care nu își pot permite un scaun rulant și nu unt eligibili pentru a primi un echipament decontat de stat sau primesc unul care se deteriorează mai rapid decât termenul de înlocuire care este de 5 ani.
„Caravana Mobilității” – (foto: Facebook Motivation România) – un mod de a ajuta cât mai multe persoane cu dizabilități care nu pot ajunge la ei.
„Sunt o grămadă de persoane în țară care nu au posibilitatea de a ajunge la București. Cu ajutorul caravanei, reprezentată de un atelier mobil, noi mergem în întâmpinarea lor. Organizăm, zonal, workshopuri în care îi învățăm să se descurce în cât mai multe situații cu scaunul rulant, îi informăm asupra drepturilor pe care mulți nu știu că le au. Anul acesta am avut 10 ieșiri în localități rurale izolate. Am stat și la cort”, spune acesta.
Pe viitor dorește să ofere și mai multă mobilitate celor cu dizabilități
„Nu mi-am propus să mor mâine, mai am timp să fac multe. Mi-ar plăcea să pot produce, în acest atelier, și handbike-uri sau monoschiuri”, mărturisește tehnicianul.
Serviciile pe care le oferă Fundația Motivation România acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant. Sub îndrumarea acestuia și motivați de experiența lui, beneficiarii învață să devină membri activi ai comunităților din care fac parte, pornind de la lucruri de bază – pregătirea hranei, îmbăcat, igiena personală, până la accesarea drepturilor și obținerea unui loc de muncă.
*Dacă doriți să dați o mână de ajutor acțiunilor Motivation, puteți să dați click aici.