Momentul de apogeu al sclaviei – perioada contemporană
Dacă până acum se știa sau se estima că apogeul sclaviei l-a constituit secolul XVI, când aproximativ 12 milioane de sclavi au fost transportați din Africa, un studiu recent scoate la iveală o cifră halucinant de mare.
Tot această cercetare dărâmă mitul conform căruia sclavii provin din Africa. Acestora li s-ar adăuga mult mai mulți din India, Cambodgia, Asia și alte țări, multe dintre ele slab dezvoltate, care nu au cunoscut niciodată o viață liberă.
Însuși președintele Barack Obama a schițat un portret al sclaviei moderne: „Este muncitorul care a emigrat cu promisiunea unui job. Ajunge să îi fie confiscate documentele și forțat să lucreze un infinit de ore într-o bucătărie. Sau să fie bătut și foțat să cerșească”.
În Europa, victimele sclaviei nu se pot baza pe o lege care să le protejeze sau pe o autoritate în acest sens. O confirmă o întâmplare a unei tinere care a fost răpită de două ori de traficanții de carne vie.
Un alt context al sclaviei îl reprezintă copiii din Uzbekistan. Aceștia sunt forțați să muncească în industria producătoare de bumbac. În apărarea lor, au venit companiile producătoare de haine, care au încetat să mai cumpere materiale produse astfel. Ironia face că cele din urmă practică o altă formă a sclaviei – cea legală, în care muncitorii lucrează peste orice normă și sunt subevaluați când vine vorba de plată.
Cu toate că se estimează ca în 30 de ani acestă formă primitivă de exploatare ar urma să fie eradicată, consumerismul în care trăim contrazice categoric aceste așteptări.