Minţitul în CV-uri a devenit sport național
Cele mai vizate poziţii sunt cele de mecanici, juniori în marketing, asistenţi, programatori, specialişti în resurse umane, analişti date, manageri, CFO şi nu numai. Conform verificărilor din cele 12 companii participante, 90 % dintre CV-urile angajaţilor conţin discrepanţe, deşi unele dintre acestea sunt minore.
Printre cele mai frecvente neconcordanţe se numără: perioada angajării, anul absolvirii universităţii sau denumirea postului ocupat. Cea mai gravă situaţie este aceea când compania neagă experienţa aşa-zisului angajat.
„Într-o țară în care promovabilitatea la examenele importante este din ce în ce mai scăzută, în care oamenii se bazează pe faptul că nimeni nu verifică autenticitatea informațiilor oferite de către candidați, în care bazele de date publice aproape că nu există, fenomenul diplomelor false este o stare de fapt. Mindit încearcă să estompeze aceste manifestări și să atragă atenția asupra necesității unei verificări minuțioase și profesioniste”, spune Irina Arsene, CEO Mindit.
Verificarea trecutului angajaţilor sau al candidaţilor se realizează cu acceptul scris al acestora şi acordă prioritate protejării de orice forme de abuzuri sau efecte colaterale asupra vieţii profesionale sau personale. Verificarea statusului profesional actual se face doar în condiţiile în care nu există niciun risc pentru candidat de a încheia prematur contractul cu actualul angajator.