Micul secret al marilor succese
Multă vreme m-am întrebat dacă asupra acestei persoane s-a abătut, măcar o dată, vreo problemă, pentru că îți dădea senzația că viața este locul său de joaca și toți îi erau prieteni.
Am găsit răspunsul, într-o zi când, parcă, vremea te îndemna la dezvăluiri ce nu se cade a fi spuse.
Toți am întâlnit, măcar o dată-n viață, un asemenea om care să-ți stârnească admirația măcar preț de câteva momente.
Oameni care să-ți rămână în amintiri și după ce ei au trecut deja…
Și atunci, te întrebi, într-o doară: ce îi face astfel?
Ce anume îi determină să îți zâmbească atunci când parcă simți că totul îți e străin în jur, să-ți spună o vorbă bună sau să-ți sară în ajutor, chiar fără să le ceri?
Unii o numesc umanitate, alții îi zic EMPATIE.
Empatia vine din latinescul empatheia care înseamnă „a se simți în” și definește capacitatea de a percepe experiența subiectivă, de a întelege și simți emoțiile unei alte persoane. Mai presupune, însă, și a acționa raportându-te la starea afectivă a celeilalte persoane, fie în sensul de a o menține, dacă este o stare pozitivă, benefică, fie de a o schimba, de a-i reduce or atenua suferința și astfel, de a ajuta sau a aduce alinare.
Empatia este o capacitate cu care ne naștem și care poate fi dezvoltată pe tot parcursul vieții. Este însăși comunicarea paraverbală și nonverbală, înțelegerea limbajului universal al emoțiilor.
Rădăcinile empatiei se manifestă în copilărie, atunci când cei mici reacționeaza la starea psihica a celor din jur. În timp, acesta se poate dezvolta, îndeosebi conștientizând și ajustând anumite aspecte:
- Eliminarea prejudecăților;
- Înțelegerea punctului de vedere al celuilalt;
- Observarea și descifrarea corespunzatoare a indiciilor nonverbale;
- Recunoașterea emoțiilor celorlalți;
- Manifestare suportului sau a înțelegerii față de trăirile celor din jur.
Empatia este abordată, în ultimii ani, ca parte a inteligenței emoționale ce se află în strânsă legatură cu conștientizarea de sine, a propriilor stări și trăiri.
Cu cât suntem mai deschiși față de propriile emoții, cu atât suntem mai capabili să interpretăm sentimentele altora. Cu cât înțelegem și acționăm mai constienți de stările celorlalți, cu atât ne creștem șansele de a comunica eficient și de a proiecta, despre sine, imaginea unei persoane înțelegătoare, plăcute, sensibile la dispoziția și nevoile celor din jur. Și aceste modificări interioare devin vizibile prin indiciile nonverbale, la nivelul atitudinii, a posturii corporale, a expresiilor faciale, a tonului sau ritmului cu care vorbim…
Toate acestea, împreuna, folosite în mod conștient, devin parte componentă din ființa ta și te diferențiază de toți ceilalți!
Ești ceea ce gândești!
La ce ne ajută, efectiv, empatia?
- Oferă informații valoaroase despre starea persoanelor aflate într-un proces de relaționare;
- Crește încredere și colaborarea dintre oameni;
- Dezvoltă un comportament de susținere și ajutorare;
- Generează relații pozitive, armonioase, benefice;
De când ne naștem, comunicăm și reacționăm la starea psihică a celor din jur. Însă, nu o facem, tot timpul, în scopul de a creea condiții favorabile relaționării.
Nu este suficient să fii conștient de starea emoțională a interlocutorului tău, să îi atribui o semnificație și atât.
Ceea ce contează, cu adevărat, este ceea ce faci cu informațiile pe care le-ai obținut, cum le folosești pentru a gestiona sau manevra relațiile, astfel încât, procesul de comunicare să fie unul cu finalitatea dorită.
„Calitatea vieții este dată de calitatea relațiilor pe care le ai!” – Anthony Robbins
Mimi Necula
Trainer comunicare verbală şi nonverbală