Marele regizor Lucian Pintilie, distins de ICR la Gala de lansare a Festivalului Filmului European
Premiul, împreună cu un spectaculos trofeu (operă a apreciatului artist plastic Ioan Nemțoi), a fost înmânat de doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, și a fost primit, în numele regizorului, de actorul Răzvan Vasilescu, protagonist în multe dintre peliculele maestrului. „Suntem onorați să oferim acest premiu maestrului Lucian Pintilie, cineast român de anvergură europeană, drept recunoaștere a excepționalei sale activități de promovare a culturii române și să includem filmul O vară de neuitat în programul Festivalului”, a declarat președintele ICR, Liliana Țuroiu.
Festivalul Filmului European a debutat luni seara cu ediția din București, care are loc între 7 și 13 mai la următoarele săli: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Muzeul Național al Literaturii Române și la Spațiul Public European. O parte dintre proiecții vor fi însoțite de întâlniri cu cineaști și actori, concerte, dezbateri și alte evenimente speciale.
Festivitatea de deschidere a FFE s-a desfășurat în prezența a numeroase oficialități, membri ai corpului diplomatic și al institutelor culturale străine la București, personalități din lumea culturală, din spațiul politic și social, iubitori ai filmului: Andrei Țărnea, comisarul Sezonului România-Franța, Evelin Hust, director Goethe Institut, președintele clusterului EUNIC Romania, Christophe Gigaudaut, director al Institutului Francez din România, Irina Petrescu, director adjunct al Institutului Francez din România, regizorii Tudor Giurgiu și Stere Gulea, Marin Cazacu, director Orchestra Română de Tineret și alții.
Cea de a 22-a ediție a Festivalului își va continua traseul în alte șapte orașe: Galați (11 – 13 mai), Râmnicu Vâlcea (18 – 20 mai), Tîrgu Mureș (18 – 20 mai), Timișoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iași (1 – 3 mai) și Sibiu (1 – 3 mai). Programul complet al proiecțiilor din cele opt orașe este disponibil aici.
Lucian Pintilie s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, la Tarutina, în Basarabia de Sud. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice: Copiii soarelui (1961), Proștii sub clar de lună (1962), Cezar și Cleopatra (1963), Biedermann și incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964), D'ale carnavalului (1966), Livada cu vișini (1967), Revizorul (1974), spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație), precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 și Reconstituirea.
Cel de-al doilea film al său, Reconstituirea narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Găitan și George Mihăiță. Criticii de film consideră că acesta din urmă a făcut în Reconstituirea rolul cel mai important al carierei sale.
După scandalul interzicerii piesei Revizorul, Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară.
În 1973 a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul Salonul nr. 6 după nuvela omonimă a lui Cehov. În 1979 a filmat în România De ce trag clopotele, Mitică? după un scenariu propriu pornind de la piesa D'ale carnavalului, film interzis vreme de peste zece ani, până în 1990.
După 1990 se repatriază și face o serie de filme în România, în prima perioadă a deceniului al nouălea din secolul trecut, proiecte mai vechi, pe care nu le-a dus la bun sfârșit din pricina intervenției cenzurii. Toate sunt coproducții româno-franceze. În 1998 obține premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română Terminus paradis.
În 1990 a fost numit Director al Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, poziție din care a sprijinit filme realizate de tineri regizori români, vezi cazul filmului lui Cristi Puiu, Marfa și banii. Lucian Pintilie, deși a avut o prezență mai degrabă discretă pe ecranele televizoarelor, s-a implicat în mod activ în opera de reformare morală a societății civile românești, fiind unul dintre membrii marcanți ai Grupului pentru Dialog Social. Singurul premiu pe care regizorul l-a acceptat în România a fost Premiul Gopo pentru întreaga operă acordat în 2007.