Managerii din culisele culturii
Target
Lansat in 2002, masteratul se adreseaza studentilor balcanici care lucreaza in domeniul cultural, precum si celor din alte zone care au un interes specific pentru acest spatiu. Pe de o parte, cursantii sunt invatati sa gestioneze institutiile culturale si sa conceapa proiectele evenimentelor artistice. Pe de alta parte, programul formeaza specialisti in politici culturale, care sa inteleaga cadrul legislativ in care functioneaza artistii si organizatiile culturale. "Masterul nostru nu este un program specializat, ci incearca sa deschida ochii cursantilor veniti din tari diferite asupra mai multor domenii: cel al patrimoniului, al cinematografiei sau editorial", afirma Oana Radu, director de programe al Asociatiei Culturale ECUMEST.
Master si fara studii universitare
Programul este deschis licentiatilor din orice domeniu de activitate, care vorbesc fluent limba engleza si/sau franceza. Accesul este insa permis si celor care nu au absolvit o facultate, dar poseda o experienta bogata in domeniul cultural. Acest sistem este similar celui francez, care permite echivalarea experientei cu o diploma de licenta, astfel incat si persoanele fara studii universitare sa poata urma un masterat. "In multe tari din fosta Iugoslavie, studentii nu si-au finalizat studiile din cauza razboiului, dar au experienta in domeniul cultural. Programul nostru le ofera si acestora sansa de a se specializa. In Romania e o situatie mai rar intalnita, pentru ca cei mai multi profesionisti din domeniul cultural au deja o diploma", explica Oana Radu.
Primul an de studiu include cursuri teoretice la Universitatea de Arta din Belgrad si se incheie cu o rezidenta de studii de 10-14 zile intr-o tara balcanica sau in Franta. Programul are caracter regional, materiile studiate si profesorii provenind atat din Franta, cat si din regiunea Balcanilor. Cel de-al doilea an consta in efectuarea unui stagiu de practica de 3-6 luni, intr-o institutie culturala balcanica. Fiecare cursant isi alege locatia acestui stagiu, fiind sprijinit in acest demers de partenerii locali ai proiectului. Programul ofera si varianta invatamantului la distanta, pentru cursantii care solicita acest lucru.
Inscriere si selectie
Dosarele de inscriere se trimit in format electronic la Universitatea de Arta din Belgrad. "Scrisoarea de motivatie este foarte importanta in procesul de selectie", precizeaza directorul de programe de la ECUMEST. "Pe baza ei, pot fi selectati absolventi de facultati tehnice, care conving comisia de la Belgrad de interesul si hotararea lor de a se specializa in domeniul cultural". Fluenta in engleza sau franceza se verifica, de regula, prin interviuri organizate de partenerii locali ai programului. Recomandarile acestora sunt luate in considerare de catre Universitatea din Belgrad, care face selectia finala. Numarul celor acceptati in program este de maxim 30. Taxele de scolarizare sunt de 1.000 de euro/an, iar cheltuielile de cazare si de intretinere sunt suportate de cursanti. Anual, Ministerul Francez al Afacerilor Externe acorda burse celor mai buni candidati din fiecare tara. "Bursierii sunt selectati de partenerii locali, pe baza de dosar si interviu, in functie de bugetul disponibil al fiecarei tari si de calitatea candidatilor", precizeaza Oana Radu
Diploma dubla
Universitatea de Arta din Belgrad acorda tuturor absolventilor diploma in management si politici culturale in Balcani. Absolventii francofoni primesc in plus Diploma de studii postuniversitare acordata de facultatile franceze partenere. Pentru mai multe detalii, accesati site-ul www.ecumest.ro.