Mai puţine insolvenţe ȋn anul 2014
Condițiile macroeconomice și financiare pentru 2014-2015 susțin pentru al cincilea an consecutiv scăderea numărului de insolvențe la nivel mondial. Creșterea PIB-ului în economiile avansate ar trebui să se restabilească, fiind estimată la 2% în 2014, iar economiile emergente vor continua să își dovedească rezistența după frenezia relaxării cantitative.
„În timp ce profiturile operaționale se îmbunătățesc, cifra de afaceri rămâne plată pentru multe companii, arătând spre o concurență acerbă și continuarea turbulențelor. În plus, chiar și cu mai puține insolvențe, riscul de neplată rămâne foarte real, într-o lume cu o creștere rapidă”, declară Wilfried Verstraete, președintele consiliului de administrație al Euler Hermes.
Studiul Euler Hermes din 42 de țări indică faptul că nu este de așteptat ca volumul global al insolvențelor să revină la nivelul anterior crizei până în 2015. O perspectivă de scădere pentru 2015 va fi limitată (-3%), mai ales în Europa. În unele țări precum Austria, Canada, Germania, Japonia și altele din Asia de Sud-Est, Elveția, Marea Britanie și SUA insolvențele s-au întors deja la niveluri scăzute. Aceste state vor experimenta o scădere mai limitată în 2015, sau chiar un potențial de creștere, în funcție de schimbarea condițiilor de afaceri. Țările europene ale căror sectoare private au suferit cel mai mult de pe urma pachetelor de austeritate (de ex. Portugalia și Spania), vor începe să vadă îmbunătățiri apreciabile, ca urmare a ajustărilor efectuate în anii precedenți. Cu toate acestea, un număr semnificativ de industrii din aceste economii se confruntă cu cazuri de insolvență, inclusiv companii slăbite de o perioadă prelungită de scădere a cererii interne (Europa de Sud) sau o sensibilitate mai mare a ciclului de afaceri (Europa de Nord).
Piețe emergente cum ar fi Brazilia, China, Rusia și Turcia se vor confrunta cu instabilitate și turbulențe externe, odată cu o creștere mai lentă cauzată de schimbarea modelelor de afaceri. În unele țări din Europa de Vest – inclusiv Belgia, Finlanda, Franța, Grecia, Italia și Luxemburg – falimentele companiilor rămân la niveluri ridicate. Țările din Europa Centrală și de Est se confruntă cu provocări similare cauzate de un efect de domino: insolvențele vor scădea cu doar cu 2% în 2014.