Lupta pentru investitori: De ce suntem ameninţaţi de cehi şi slovaci
Indicatorul prezentat analizează Rentabilitatea Capitalului Uman, exprimată ca venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetară (fie euro, dolar american sau leu) plătită de angajator sub formă de remunerare.
„Din păcate, companiile româneşti s-au văzut confruntate anul trecut cu o erodare a profitabilităţii, corelată cu o creştere a costurilor cu forţa de muncă. În acest context, rentabilitatea capitalului uman din România a rămas în urma celorlalte state din Europa Centrală şi de Est, acolo unde media este de 1,57. Acest lucru afectează competitivitatea României şi atractivitatea sa ca destinaţie de investiţii. Pentru redresare este nevoie de controlul costurilor salariale, astfel încât orice nouă creştere să fie la nivelul câştigurilor de productivitate, sau chiar sub acestea”, a declarat Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul echipei de consultanţă în resurse umane, PwC România.
De asemenea, studiul ne arată că în 2011 costurile cu forţa de muncă raportate la costurile totale ale companiilor au crescut cu 13%, de la 10,13% în 2010, la 11,45%. În acelaşi timp, venitul anual per angajat a tot scăzut abrupt din 2009 până în 2011, ajungând anul trecut la 108.383 euro/angajat cu normă întreagă, cu 30.489 euro sub nivelul din 2009. În termeni de profit, indicatorul a scăzut în 2011 la 3.528 euro, de la 3.856 euro în 2010, respectiv de la 5.636 în 2009.
Dincolo de scăderea generală a rentabilităţii, au existat şi sectoare care au înregistrat o îmbunătăţire a indicatorilor financiari şi de rentabilitate a capitalului uman în 2011: IT-ul şi industria telecom.
Teamă de schimbare sau teamă de stres
În ceea ce priveşte fluctuaţia de personal, studiul Saratoga arată că aceasta se apropie de valorile medii înregistrate în Europa Centrală şi de Est: anul trecut 15,6% din angajaţi au părăsit organizaţiile pentru care lucrau (media în Europa Centrală şi de Est este de 16,7%), ceea ce indică o fluctuaţie normală de personal şi o revitalizare a pieţei muncii.
Pe de altă parte, specialiştii PwC spun că există diferenţe puternice între sectoarele economice. În retail, fluctuaţia de personal este deosebit de ridicată (41,3%), în vreme ce în industrie numai 7,6% din angajaţi au părăsit organizaţiile pentru care lucrau anul trecut, mai puţin de jumătate faţă de media naţională.
În plus, 74% dintre plecări la nivel naţional sunt plecări voluntare prin demisie (faţă de media din Europa Centrală şi de Est de 63%), la acelaşi nivel ca şi anul trecut.
De asemenea, la capitolul absenteism România rămâne printre ţările cu un nivel redus al absenteismului (1,4%), de 3 ori mai scăzut decât media din Europa Centrală şi de Est (4,3%).
Studiul PwC Saratoga România 2012 prezintă date exhaustive referitoare la indicatori ai Capitalului Uman pe baza datelor colectate de la 84 de companii participante din cinci ramuri economice (telecomunicaţii, tehnologie, produse industriale, industria farmaceuticã, industria bunurilor de larg consum, retail, industria hotelieră şi sectorul bancar).