Lovitura viitorului: Orașele economice se mută în deșert
Astfel, saudiţii au în plan o adevărată invazie a deşertului, noile oraşe pe care vor să le ridice în următorii ani acoperind o suprafaţă mai mare decât a Belgiei, iar la aceasta se adaugă şi infrastructură de transport compusă din şosele, cai ferate şi aeroporturi, potrivit Bloomberg.
Potrivit analiștilor, Riadul pare să copieze modelul chinezesc al oraşelor economice, în care să se concentreze toate investiţiile în logistică, turism, industrie şi finanţe. „Se înainta greu în ridicarea oraşelor economice, chiar şi înainte de prăbuşirea preţului petrolului. De atunci, ritmul s-a domolit şi mai mult”, specifică Monica Malik, economist-şef al sucursalei bancare PJSC în Abu Dhabi.
Printre acestea se numără lanţul de staţiuni de pe insulele din Marea Roşie sau continuarea dezvoltării centrului Al Faisaliyah, aflat la o distanţă redusă de Mecca, megaorașul de aici urmând să aibă dimensiunile Moscovei.
Primul oraș smart
Un alt proiect de amploare îl reprezintă oraşul distracţiei din Al Qidiya, o localitate aflată în apropierea capitalei Riad, unde vor fi construite o zonă de safari şi un uriaş parc de distracţii, dezvoltarea zonei urmând să înceapă în 2018.
De asemenea, patru centre financiare: King Abdullah Economic City, King Abdullah Financial District, Prince Abdulaziz bin Mousaed Economic City şi Knowledge Economic City vor fi răspândite pe teritoriul regatului, urmând să contrabalanseze influenţa Dubaiului în regiune ca centru financiar internaţional. Knowledge Economic City va fi construit în zona localităţii Medina şi va reprezenta primul oraş-smart din Arabia Saudită, concentrând crema antreprenorilor din industrii inovative, cercetare şi dezvoltare.