Lipsă de specialişti în Asistenţă Socială
Horticultori, bibliotecari, geologi, zootehnişti sunt calificările celor care sunt angajaţi ai Serviciului Public de Asistenţă Socială. Mii de români bat zilnic, în zadar, drumul către asistenţă socială. Aceasta în condiţiile în care dreptul la asistenţă socială este garantat prin lege.
„Toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României au dreptul la asistenţă socială, în condiţiile legislaţiei române, precum şi ale reglementărilor Uniunii Europene”, se arată în Legea asistenţei sociale. Mulţi dintre cetateni nu îşi cunosc drepturile sociale. Nu ştiu cui să se adreseze şi chiar dacă o fac…
Reprezentanţii Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România au declarat pentru Digi24 că problemele sunt multe şi grave iar din patru angajaţi al acestui serviciu doar unul are acte în regulă. Lipsa angajaţilor cu studii de specialitate face ca multe cazuri de abuzuri împotriva copiilor să rămână nerezolvate.
În plus, reprezentanţii Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali spun că multe dintre administraţiile locale din România nu respectă legea.
„Doar 30% dintre comunităţile actuale au servicii publice de asistenţă socială. Cam 70% nu au înfiinţate, deşi legea le impune. Dacă nu reuşesc să organizeze un serviciu public, măcar să angajeze un asistent social la 300 de beneficiari. Dar nici acest lucru nu se întâmplă”, a declarat presdintele colegiului pentru televiziunea de stiri.
Şi dacă tot ne plac statisticile, în 2008, cheltuielile pentru protecţia socială din ţară noastră – ca procent din PIB – erau printre cele mai mici din Europa de doar 14,25%. Chiar şi aşa, banii aceştia puţini ajung unde nu trebuie. Aşa se face că oameni care au în curte maşini de lux, încasau sau încasează ajutor de la stat.