Lipsa de aptitudini a angajaţilor poate costa companiile până la 19.3 miliarde de euro pe an
Rezultatele studiului “Ctrl Alt Delete: Productivitatea pierdută din cauza problemelor IT şi a competenţelor digitale inadecvate la locul de muncă” subliniează faptul că, în medie, angajaţii din Olanda petrec aproximativ 8% din zi încercând să rezolve probleme privind utilizarea tehnologiei la locul de muncă – acest indicator crescând la 10% procentul subalternilor slab pregătiţi.
În completarea datelor relevate de studiu cu privire la pierdea de productivitate, ceea ce este la fel de surprinzător este că angajaţii şi managerii par a nu fi conştienţi de această problemă şi consideră că nivelul competenţelor ICT sunt la un standard suficient de înalt pentru a-şi îndeplini eficient funcţiile – în ciuda faptului că majoritatea dintre respondenţi nu au participat niciodată la un training pentru dezvoltarea aptitudinilor ICT.
“O pierdere de productivitate în valoare de 19 miliarde este inacceptabilă; o reducere la zero este imposibilă pentru că noile dezvoltări ICT şi noile programe software întotdeauna costă mai mult. Faptul că se subestimează problema şi se supraestimează aptitudinile digitale de către angajaţi, fac pierderea din productivitate extrem de periculoasă. Angajatorii ar trebui să identifice care dintre aplicaţii şi sisteme cauzează cele mai mari pierderi de timp şi să implementeze soluţii concrete… În plus, angajaţii trebuie instruiţi şi testaţi astfel încât să crească aptitudinile digitale şi să se reduca timpul irosit”, este de părere Tineke Telenbos, Ambasadorul European al e-aptitudinilor.
Angajaţii instruiţi sunt mult mai eficienţi, lucrează mai rapid şi fac mai puţine greşeli
Rezultatele raportului Universităţii Twente susţin rezultatele unui studiu derulat în 2010 de Departamentul de Cercetare Aplicată şi Inovaţie al Alba Business School din Grecia (‘Measuring efficiency IT skills Training and the Cost of IT Ignorance’). Raportul Alba Business School a dezvăluit faptul că investiţia în training şi certificare ICT este foarte eficientă şi reprezintă o rentabilitate a capitalului investit (ROI) reală şi imediată pentru companii. Angajaţii instruiţi sunt mult mai eficienţi, lucrează mai rapid şi fac mai puţine greşeli; timpul pe care supervizorii şi ceilalţi colegi îl petrec încercând să depăşească dificultăţile este înjumătăţit acolo unde subalternii au fost instruiţi. Companiile beneficiează şi de cunoştinţe mult mai precise despre nivelul aptitudinilor pe care le deţin angajaţii şi ca urmare îi pot organiza mult mai eficient.
Aceste studii susţin şi poziţia Fundaţiei European Computer Driving Licence (oferă certificare a competenţelor digitale) – pe măsură ce Europa depăşeşte cea mai mare recesiune din ultimele decenii, afacerile de peste tot caută căi de a economisi bani, de a-şi îmbunătaţi performanţa şi de a canaliza abilităţile de care dispun către efecte mai bune. Trainingul şi certificarea ICT pot avea o contribuţie reală în această zonă şi pot determina dezvoltarea unei economii mai inovativă, mai eficientă şi mai productivă.