Lectie de economie: De ce somajul din Grecia a crescut vertiginos
In luna octombrie a anului trecut, Grecia batuse palma cu FMI, Comisia Europeana si cu Banca Centrala Europeana, la presiunea lui Merkel si a lui Sarkozy, sa implementeze un plan drastic de masuri de austeritate. Grecii au facut-o pe jumatate, bazandu-se pe imprumutul de la FMI si pe swap-ul datoriei catre investitorii privati.
Grecia trebuie sa plateasca 14 miliarde de euro in martie si are nevoie ca de aer de imprumutul de la FMI, de 130 de miliarde de euro. In toata aceasta dezordine, se poate observa moartea unei idei, trambitate atat de puternic anul trecut: sa strangem cureaua. Austeritatea anuntata in multe tari a dat nastere unui monstru: rata ridicata a somajului. Austeritatea nu poate aduce crestere economica iar Grecia, cobaiul economistilor, mai nou, demonstreaza acest lucru.
Trecand peste tarele grecilor, care abia anul trecut si-au scos la suprafata adevaratele cifre care indicau starea deplorabila a economiei, PIB-ul lor a scazut cu 6% in 2011. In 2011, Comisia Europeana anticipa pentru anul in curs o crestere de 1,1% a PIB-ului Greciei, dar, la finalul lunii noiembrie, cifrele s-au schimbat: crestere economica negativa de 2,8% si, sunt toate premisele ca aceste cifre sa se modifice in mai rau.
La inceputul lui 2011, rata somajului in Grecia era de 14,8%, acum este de 20,9%. Raportul Comisiei Europene despre Grecia atesta ca economia elena se contracta mai rapid decat se asteptau oficialii. Ei spun ca in pofida reducerii considerabile a venitului pe cap de locuitor, rigiditatea guvernului de a stabili parghiile necesare prin care sa se ajusteze salariile din sistemul privat a contribuit la o crestere rapida a ratei somajului.
In traducere, austeritatea a crescut somajul si a redus veniturile, mai mult, Grecia a primit o lovitura pe neasteptate si de la exporturi, care au scazut dramatic. Salariile din sectorul privat al Greciei nu au scazut atat de repede pe cum trebuia, pentru a crea noi locuri de munca in sectoarele pentru export, pentru a se compensa locurile de munca pierdute din cauza austeritatii.
PIB-ul scade. Din ce cauza? Pai, somajul creste, puterea oamenilor de cumparare de bunuri si servicii scade, iar PIB-ul, evident, scade. Troica BCE – FMI – CE a gresit atunci cand s-a bazat pe scaderea rapida a salariilor din sectorul privat al Greciei. Solutia este ca sindicatele vor fi limitate in a mai apara interesele angajatilor, iar firmele vor avea o mai mare flexibilitate in a stabili salariile lucratorilor, in functie de productivitatea lor. Iar, aici, vor aparea alte derapaje.
Problema este ca pe aceasta presupunere, ca din cauza austeritatii din sectorul public vor scadea salariile si in sectorul privat, ca totul va fi resetat si se va prefigura cresterea economica, se bazeaza si planul de masuri implementat in Portugalia. Deja acolo se resimte o usoara crestere a somajului, de 14%, cu un procent peste estimarile trioului BCE-CE-FMI si, sunt toate sansele ca si Portugalia sa inceapa sa o ia pe urmele elenilor din acest punct de vedere.