Lansarea noului numar al revistei Cariere – VIDEO
„M-am cunoscut mai bine pe mine,“ rezuma Carmen Tanasie, CEO Omnicom Media Group, anii petrecuti la Viena. Chiar dacă este constienta de existenta unei diferente de prestatie profesionala intre ce se intampla in spatiul austro-german si ce se intampla in Romania, a venit cu o alta deschidere si a investit foarte mult in educarea profesionala a echipelor pe care le-a construit aici. „ Mi-am dat seama ca sunt capabila sa ofer, fara sa astept sa primesc ceva in schimb. Am invatat sa le permit celorlalti sa vina spre mine si la randul meu sa fac acelasi lucru.“
Profesional, in spatiul german a invatat ce inseamna „excelenta in executie, la un nivel pe care nu l-a mai regasit asa de lesne de atunci incoace.“ Mihai Georgescu, CEO Wrigley România a evocat experienta sa de manager general in filiala poloneza a companiei Wrigley.
Vezi mai jos inregistrarea intalnirii de Joi 14 iulie, ora 19:00,
Marele castig al sederii sale in Polonia a fost acela de a se fi descurcat intr-un mediu strain de cel in care se dezvoltase, de a fi condus oamenii vorbindu-le intr-o limba straina, facand fata unui set de practici si rutine diferite. „A fost nevoie sa ma adaptez la o alta viata, traita diferit de orice traisem pana la momentul respectiv.“
„Ne autoculpabilizam mai mult decat e cazul si acest lucru ne afecteaza capacitatea de a performa. Socializam, dar nu inseamna ca ne si sprijinim unii pe altii. Socializarea nu suplineste solidaritatea.“ Cu aceasta intelegere s-a intors in Romania unde si-a putut da seama cat de multe se pot face, fara eforturi prea mari. Ar vrea, daca s-ar putea, sa imprumutam de la polonezi solidaritatea.
Alti doi vorbitori care le-au povestit cititorilor experientele lor occidentale au fost dirijorii Cristian Lupes si Costin Grigore. Cristian Lupes a fost asistentul dirijorului principal al Orchestrei Simfonice Bamberg, Jonathan Nott. „Era sansa mea de a ma imbogati spiritual si profesional in orasul care gazduia concursul de dirijat Mahler“. Cu sprijinul unei agentii de PR muzical din Londra, prin determinare si dorinta, Lupes a ajuns unde isi dorea- la filarmonica din Bamberg care este celebra, printre altele pentru ca acolo a dirijat destul de mult timp Ionel Perlea.
Lupes a invocat figura impresionanta a celebrului dirijor Herbert Blomstedt, cu care a avut sansa sa plece si la Zürich pentru a-l asista la repetitiile pe care acesta le tinea impreuna cu Züricher Tonhalle Orchester, eveniment care i-a marcat cariera odata pentru totdeauna.
De doua ori bursier Erasmus, Costi Grigore Costi va pleca la toamna sa faca asistenta la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (adica Orchestra Radio din Berlin), sub indrumarea Maestrului Marek Janowski. Ii este clar ca in meseria sa va studia toata viata. „Intotdeauna vei descoperi ceva nestiut in textul muzical“. Ca dirijor-asistent va fi „umbra“ prim-dirijorului. „Nu e filarmonica, dar Orchestra Radio din Berlin e in mod egal cel putin la fel de buna ca si Filarmonica.“
Toti cei patru invitati ai serii au vorbit despre seriozitatea fata de lucrul bine facut, asumarea responsabilitatii si despre excelenta in executie, ca fiind niste competente-cheie pe care le-au dobandit in urma formarii lor occidentale.
Lor li s-a adaugat si testimonialul lui Catalin Scripcaru, presedintele Century 21, si managing partner-ul companiei de dezvoltare imobiliara Advanced Development, care atribuie educatia sa de tip nemtesc celor sase ani petrecuti in scoala din Germania.
Dezbaterea de seara trecuta s-a incheiat cu interventia din sala a lui George Carpov, Consultant Relatii Publice Grayling, despre experienta sa in Afganistan si a lui Bassam Gemayel – un libanez in prezent Country Manager Jinny Software la Bucuresti – despre experienta sa de lucru cu oamenii in spatiul romanesc.
De cand a venit in Romania, Bassam a observat ca lucrurile nu merg prea bine si s-a intrebat de ce.
In companii, angajatii dau vina pe management si ca in general noi, romanii evitam sa ne asumam responsabilitatea. Ne e mai la indemana sa dam vina pe altcineva, asa cum angajatii dau vina pe manager. Dar oare de ce asteptam noi ca schimbarea sa se petreaca undeva in varful muntelui ca apoi sa se rostogoleasca peste noi in jos, cand am putea, fiecare dintre noi, cei de la baza muntelui, sa incepem sa facem cate un lucru mic, astfel incat lucrurile sa se schimbe de jos in sus, se mira el?
Una peste alta, a fost o seara reusita, care ar fi putut continua asa, daca n-ar fi trebuit sa punem punct undeva dezbaterii noastre. Dar nu pentru mult timp, pentru ca speram sa lansam intr-un mod asemanator si urmatorul numar din luna august.
Daca v-a placut seara organizata de Cariere cu sprijinul Librariei Humanitas-Kretzulescu, va invitam sa fiti alaturi de noi si data viitoare.
Prietenilor nostri, Algida, Coca-Cola, Izvorul Cristalin, Lavazza, Lipton, Cisco si TLC, le multumim, asa cum le multumim si oamenilor din culise, care au facut ca lucrurile sa se intample exact asa cum ne doream.