Jumatate din managerii din Romania cred ca vor avea afaceri mai mari in urmatorul an
43% dintre directorii de companii din Romania declara ca sunt foarte increzatori in capacitatea organizatiilor pe care le conduc de a obtine venituri in crestere in urmatoarele 12 luni, rezultatele fiind peste media raspunsurilor la nivelul Uniunii Europene, unde 40% dintre directorii generali s-au declarat increzatori in cresterea veniturilor companiilor lor in urmatorul an. Directorii de companii din Romania sunt insa mai rezervati decat omologii lor la nivel global sau din Europa Centrala si de Est care au afirmat acest lucru in proportie de 48% si respectiv 53%, spun reprezentantii PwC Romania, potrivit Mediafax.
Rezultatele studiului Global CEO Survey pentru Romania arata ca pe termen mediu si lung, perspectivele de crestere economica din Romania par foarte atragatoare pentru manageri, 70% dintre acestia declarand ca sunt foarte increzatori in potentialul companiilor lor de majorare a veniturilor in urmatorii trei ani, un procent semnificativ mai mare de incredere decat cel aratat de directorii din pietele mai mature din Uniunea Europeana (47%).
"In ultimii doi ani, economia Romaniei a inceput un proces treptat de restructurare care o va pregati pentru dezvoltarea durabila. Directorii de companii au reinceput sa-si faca planuri pentru o perioada de crestere economica, mai degraba decat sa se concentreze pe supravietuirea in recesiune", spune Vasile Iuga, country managing partner, PwC Romania.
50% dintre directorii din Romania au declarat ca dezvoltarea de noi produse si servicii reprezinta principala oportunitate de crestere in urmatorul an, un procentaj mai apropiat de cel al Chinei (46%) decat de cel inregistrat la nivel global (29%), UE (29%) si Europa Centrala si de Est (35%).
"In ciuda recesiunii, Romania este departe de a fi devenit o piata supra-aglomerata. Exista in continuare foarte multe segmente de piata inca insuficient dezvoltate, iar in general tara sufera mai degraba de un deficit de oferta decat de un exces de cerere, fapt evidentiat in persistenta unui nivel ridicat al inflatiei", mai afirma Iuga.
Raportul mai releva ca, drept raspuns la recesiune, 90% dintre directorii de companii din Romania au implementat un plan de reducere a costurilor, un procent asemanator cu cel inregistrat in alte regiuni – 84% pentru directorii generali de pe plan global si 91% pentru cei din Uniunea Europeana. In plus, 37% dintre respondenti au recurs la "internalizarea" unui proces de afaceri care era in prealabil externalizat, un procent mai ridicat decat cel inregistrat la nivel global sau in UE (ambele 25%).
Autorii studiului apreciaza ca astfel de activitati de restructurare este foarte posibil sa fie adoptate si in urmatoarele 12 luni, 70% dintre directorii de companii din Romania declarand ca vor reduce in continuare costurile, iar 33% ca vor internaliza anumite procese.
67% dintre directorii companii au indicat posibilitatea majorarii poverii fiscale drept principala amenintare pentru companiile lor.Doar 24% dintre directorii de companii au declarat ca vor incerca sa rezolve riscul potential al unei penurii de talente in urmatoarele 12 luni, in vreme ce la nivel global, 38% dintre directorii de companii afirma acelasi lucru.