Joburi mai puțin stresante, începând cu 2015
În cadrul campaniei dedicate gestionării stresului la locul de muncă managerul Punctul Focal din România, a planificat mai multe evenimente menite să determine angajații, dar și angajatorii să acorde o mai mare atenție acestui subiect. Managerul Punctului Focal, dna Ioana – Georgiana Nicolescu, a explicat, cu îngrijorare pentru amploarea fenomenului, dar și cu un entuziasm contagios pentru utilitatea campaniei , cât de mare este miza acestui demers din perspectiva psihosocială. «Stresul la locul de muncă este un dușman insidios, ale cărui costuri sunt suportate nu doar de angajat (care “plătește” cu sănătatea lui), dar și de întreaga comunitate – prin «facturile» coeziunii sociale. Este un bulgăre de zăpadă a cărui rostogolire trebuie oprită din timp. Cu știință, tenacitate și viziune» a declarat dna Nicolescu.
În perioada 20-25 octombrie a avut loc Săptămâna Europeană în cadrul căreia s-au organizat manifestări legate de campanie în toate statele membre. În România, Inspecția Muncii prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă, a organizat o serie de evenimente în toate cele 41 de județe. Evenimentul principal a avut loc la Arad, în organizarea ITM Arad, cu peste 300 de participanți și cu numeroase prezentări legate de tema și obiectivele campaniei. Punctul Focal a contribuit cu materialele promoționale ale campaniei 2014 – 2015 (afișele și publicațiile campaniei) pentru participanți.
Marile companii sunt preocupate activ de problema stresului la locul de muncă. În acest context, managerul Punctului Focal a planificat un seminar în Timișoara dedicat companiilor din diverse sectoare de activitate la care vor fi prezenți psihologi, reprezentanți ai companiilor din Timișoara, profesori universitari si alți profesioniști. Scopul seminarului este acela de ajuta participanții să identifice efectele stresului, dar și modalitățile prin care acesta poate fi gestionat, astfel încât să se înregistreze o creștere a nivelului de satisfacție al angajatului.
Profesioniștii din domeniul educației se număra printre cele mai afectate categorii profesionale afectate de stres. Ca urmare, problematica stresului în acest domeniu va fi abordată la Iași în 20 noiembrie 2014. Evenimentul, organizat cu sprijinul ITM Iași, face parte dintr-o serie de inițiative privind promovarea SSM în educație ale Punctului Focal și partenerilor săi din Inspecția Muncii, Inspectoratul Județean Școlar, instituții de învățământ. Cu aceasta ocazie vor fi abordate teme legate de sănătatea și securitatea în instituțiile de învățământ, riscuri care privesc atât profesorii cât și elevii / studenții, mergând chiar până la copiii de grădiniță. Cu această ocazie, va fi organizat un eveniment special cu elevii din ciclul primar la o școală din Iași in vederea promovării cunoștințelor de SSM în rândul copiilor preșcolari și din clasele primare.
În cadrul campaniei din 2014 mai este planificat un schimb de experiență cu experți din domeniul psihologiei, psihiatriei, medici de medicina muncii unde vor fi abordate aspecte teoretice și practice privind gestionarea riscurilor psihosociale (în companii, în societate), cu exemple concrete de studii de caz.
Seria evenimentelor dedicate campaniei va mai aborda problematica riscurilor psihosociale în domeniul transporturilor cu ocazia unui eveniment organizat în 27 noiembrie în colaborare cu Asociația Română de Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM). Tema evenimentului privește riscurile psihologice la șoferii profesioniști. Baza discuțiilor o constituie ghidul lansat recent de ARSSM, în urma unei campanii multianuale de prevenire a accidentelor rutiere cauzate de șoferii profesioniști, pentru mai bună gestionare a riscurilor și a mentenanței autovehiculelor. Ghidul de bune practici nu este altceva decât o dovadă concludentă a evoluției controlului riscului rutier care, aplicat profesionist și competent, poate preveni și minimiza urmările accidentelor.
În România, stresul nu este considerat, conform legislației în vigoare, un factor de risc. Deși gestionarea acestui fenomen este, în primul rând, de competența managementului, lipsa unei legislații care să recunoască stresul ca factor de risc, perturbator pentru procesul de muncă, face dificil orice demers de a responsabiliza efectiv angajatorul pentru lipsă de măsuri adecvate de prevenire și gestionare. Primii pași în informarea și conștientizarea mecanismelor și efectelor stresului la locul de muncă au fost făcuți prin elaborarea unor ghiduri de bune practici, prin Programul Național Sectorial din 2012 al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Ceea ce ajută, pentru ca avem un teren cât de cât pregătit în campania de acum.
Date importante
• Ceremonia Premiilor pentru bune practici: aprilie 2015
• Summit-ul pentru locuri de muncă sigure și sănătoase: noiembrie 2015
Misiunea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) este de a face din Europa un loc de muncă mai sigur, mai sănătos şi mai productiv. Agenţia cercetează, elaborează şi difuzează informaţii fiabile, echilibrate şi imparţiale privind sănătatea şi securitatea şi organizează campanii de sensibilizare pan-europene. Înfiinţată de Uniunea Europeană în 1994 şi având sediul la Bilbao, Spania, agenţia reuneşte reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai guvernelor statelor membre, ai patronatelor şi sindicatelor, precum şi experţi renumiți din toate statele membre ale UE-28 şi din afara lor.