Jimmy Wales în România: „Wikipedia este un punct de plecare în cercetare, nu o sursă primară de informare”
Pornind de la ideea radicală de a crea o lume în care fiecare persoană de pe planetă are acces la întreaga cunoaștere a umanității, Jimmy Wales punea, în 2001, bazele Wikipedia. La 15 ani de la lansare, Wikipedia cuprinde peste 36 de milioane de articole, disponibile gratuit, în peste 280 de limbi. Pe site-ul aflat pe locul patru la nivel mondial contribuie 80.000 de voluntari, cu câte 7.000 de articole. Zilnic.
„Wikipedia crește în fiecare zi, în același ritm cu dorința oamenilor din întreaga lume de a cunoaște din ce în ce mai mult și din ce în ce mai repede. (…) De aceea, l-am adus, în premieră în România, pe Jimmy Wales", a declarat Bogdan Enoiu, director general McCann WorldGroup România, gazda evenimentului.
„Wikipedia le îngăduie oamenilor nu numai accesul la cunoștințele altora. Când contribui la o construcție, aceasta îți aparține, ai investit în ea. Este de departe o răsplată mai mare decât dacă ți s-ar fi dat gata făcută”, este de părere Wales.
„În limba română se regăsesc peste 4.000 de intrări pe site. Destul de mult”, mai spune acesta, luminat de blitzurile fotografilor. „Românii sunt norocoși. În China, de exemplu, Wikipedia este interzisă. M-am întâlnit însă, și mă mai întâlnesc și pe viitor, cu prim-ministrul de acolo, pentru a vedea ce este de făcut să nu mai fim interziși”.
L-am întrebat care sunt cele 3 greșeli pe care acum nu le-ar mai face dacă ar concepe din nou Wikipedia, Jimmy Wales a răspuns: „Sunt un optimist din naștere. Patologic. În plus, mereu am dat tot ce am putut din mine și consider că nu am făcut greșeli nici prima oară”.
Wales mi-a mai spus că încearcă să mențină Wikipedia în ton cu ceea ce se întâmplă în mediul online și mai ales în Social Media. Prin urmare, a dezvoltat o aplicație, momentan pentru iOs, în care utilizatorilor le sunt sugerate articole de pe site. „Aplicația urmărește căutările și activitățile din online și sugerează mai multe informații despre respectivele subiecte. Să nu uităm însă un amănunt important: Wikipedia este un punct de plecare în cercetare, nu o sursă primară de informare”, a încheiat el.