Investitorii nu prea mai simt pulsul afacerilor
Unul dintre indicatorii unei pieţe IPO sănătoase este reprezentat de varietatea sectoarelor din care provin companiile care se listează. La nivel global, companiile din sectorul industrial ocupă primul loc în privința numărului de listări, cu 27% din capitalul atras, devansând companiile din sectorul energetic (13%) şi pe cele din telecomunicaţii (11%).
În primul trimestru din 2015, emisiunile de acţiuni sprijinite de fondurile private de investiţii şi de cele cu capital de risc au reprezentat 17% din volumul global de tranzacţii şi 32% din capitalul atras. Aceste cifre au fost chiar mai mari în S.U.A. şi Europa – de 55% şi de 37% ca număr de IPO, respectiv de 51% şi de 54% ca volum.
Pentru restul acestui an, activitatea IPO este estimată să se intensifice, dar va fi caracterizată de variaţii regionale şi volatilitate crescută, generate de mai mulţi factori externi, de la alegeri politice, la schimbări ale politicilor monetare, conform Mariei Pinelli, Global Vice Chair – Strategic Growth Markets.
Citeşte şi: De ce nu atragi cei mai buni angajați. O problemă pe termen lung cu soluții imediate
"Pe măsură ce volatilitatea creşte, oportunităţile se vor menține, însă condiţiile ar putea deveni mai puţin predictibile. Este posibil ca numărul de retrageri sau de amânări să crească, prin urmare companiile care intenționează un IPO trebuie să fie capabile să se mişte rapid atunci când se vor deschide ferestre de oportunitate pe piaţă, deoarece este foarte posibil ca acestea să nu rămână deschise prea mult timp."
În T1 2015, tranzacţiile europene au reprezentat cinci din primele zece tranzacţii la nivel global. În întreaga regiune, se manifestă un apetit sănătos pentru investiţii şi o dorinţă robustă de participare la noi emisiuni de acţiuni. Acestea sunt încurajate de condiţiile monetare favorabile – inclusiv recent implementatul program de Quantitative Easing – de apetitul crescut al investitorilor şi de valorile de listare în creștere.