Învățământul profesional, în creștere. Răspunde la 75% din cererea companiilor
Învățământul profesional cu durata de trei ani, după clasa a VIII-a, a înlocuit, începând cu anul școlar 2014-2015, învățământul profesional cu durata de doi ani, după clasa a X-a.
Cererea pentru învățământul profesional este în creștere
Potrivit unui document oficial semnat de ministrul Educației, Adrian Curaj, în primul an de introducere numărul elevilor înscriși la noua formă de învățământ a fost de 24.708, iar pentru anul școlar în curs a crescut cu aproape o treime, ajungând la 31.988 de elevi.
Conform datelor oficiale, în ultimii 5 ani interesul elevilor pentru învățământul profesional a fost tot mai mare, astfel că de la 12.382 de elevi înscriși la începutul anului școlar 2011-2012 s-a ajuns la 65.389 elevi în prezent.
De altfel, în anul școlar 2014-2015, peste 53% din elevii înscriși în clasa a IX-a, respectiv un total de 100.733 elevi, au ales învățământul liceal filiera tehnologică și învățământul profesional.
Oferta de angajare atrage elevii
Ministerul de resort consideră, însă, că, pe lângă eforturile autorităților de a corela oferta educațională cu cererea pieței muncii, este necesară și ”o implicare mai activă” a companiilor în planificarea ofertei și în procesul de formare profesională.
Documentul dă ca exemplu de bună practică Școala Profesională Germană din Brașov, care a beneficiat de implicarea mai multor firme partenere: Kronstadt Premium Aerotec, Schaeffler România, Draexlmaier Sisteme Tehnice România, Stabilus, Rege Automotive, Continental, HIB Rolem, Ramoss, Hutchinson, Hawema, Schulte-Schmidt, Euro Est Turbo Center și Kronospan.
Implicarea acestor firme a avut ca efect înscrierea în prima sesiune de admitere la învățământul profesional cu durata de trei ani, pentru anul școlar 2015-2016, a 323 de elevi pe doar 168 de locuri disponibile.