„Invatamantul a ramas in urma evolutiilor din IT&C”
Ce ar trebui sa contina CV-ul candidatului ideal pentru un post in domeniul IT&C?
Nu exista candidat ideal, ci candidatul potrivit pentru postul potrivit. Experienta este foarte importanta, la fel si certificarile. Conteaza mult sa studiezi tot ce se poate face cu un limbaj de programare sau cu o tehnologie, dar si sa ai experienta unor situatii complexe. Sunt lucruri pe care nu le inveti in facultate, ci pe masura ce accezi in firme si te lovesti de ele. Din fericire, in zona IT&C, apar tot mai multe parteneriate intre firme si facultati. Firmele selecteaza studenti pe care ii trimit la pregatire si din randul carora isi selecteaza ulterior angajati. Astfel de initiative sunt laudabile, dar destul de putine, avand in vedere cererea de oameni specializati…
Care este raul cel mai mic: un CV fara diploma sau unul fara suportul experientei?
In Romania, lipsa diplomei universitare este un impediment pentru angajarea in aproape orice domeniu. Diploma atesta faptul ca stii sa faci ceva si iti confera un anumit statut. Tendinta aceasta are si aspecte negative. De ce trebuie ca un casier de la banca sa invete despre procesele macro-economice, cand treaba lui e sa numere bani? Pana si in cazul secretarelor se cer studii superioare. In lumea business-ului, pentru un job curat, in care nu trebuie sa te murdaresti pe maini si care nu implica forta fizica, se cere facultate. Am avut oameni foarte potriviti pentru un post, care nu au fost acceptati deoarece nu aveau facultate. Cand ai patru candidati finalisti, cu abilitati comparabile, pentru un singur post, iar unul dintre ei nu are facultate, e clar ca el va fi primul respins.
Pe de alta parte, sunt la fel de putine sanse sa fii selectat daca ai numai facultatea. O facultate poate fi absolvita de 500 de oameni in acelasi an, dar, ca sa aleg intre ei, ma uit dincolo de diploma: la un job part-time, la un proiect in cadrul unei firme/organizatii non-guvernamentale, la pregatirea extra-curriculara, la eventuale certificari…
De ce este nevoie pentru ca absolventul de facultate sa fie pregatit pentru cerintele angajatorilor din domeniul IT&C?
De mai multe parteneriate intre facultate si lumea reala. Acestea determina procese de invatare noi si actualizate la piata, aducand studentii mai aproape de realitate. Cei mai buni profesori pentru partea practica sunt directorii sau specialistii de marketing, vanzari, finante sau consultanta. Abilitatile personale si interpersonale – de comunicare, negociere, planificare personala, leadership – stimularea creativitatii si lucrul in echipa sunt aproape total neglijate in facultate. Individul nu e stimulat sa se pregateasca pentru societate, ci mai degraba sa invete singur si sa acumuleze cunostinte.
Care sunt cele mai cautate specializari pe piata IT&C?
Sunt zone unde cererea de pe piata este mai mare decat oferta de oameni specializati. Pentru posturile de programatori seniori de java (pentru aplicatii software complexe de business sau aplicatii legate de telefonia mobila) sau de project management sunt mai putini candidati pregatiti la nivelul dorit decat cere piata. In aceeasi situatie se afla si posturile la intersectie de specialisti: consultantul de vanzari pentru solutii complexe IT trebuie sa fie vanzator, dar sa si cunoasca o anumita zona din IT; analistul de business trebuie sa cunoasca procesele de business dintr-o organizatie complexa si sa si elaboreze specificatiile solutiei IT ce urmeaza a fi implementata. Firmele au nevoie de oameni pe specializari care au aparut recent in Romania. Iar invatamantul nostru a ramas in urma evolutiilor din IT&C. De aceea, exista firme straine care cauta absolventi de facultate, pe care sa-i modeleze singure.
Unul dintre proiectele de recrutare ale BrainSpotting se deruleaza in prezent cu o companie multinationala ce ofera solutii software complexe pentru domeniul bancar. Reprezentantii firmei au spus: pentru sediul pe care il vom deschide in Romania, vrem absolventi romani; experienta profesionala este de preferat, dar nu obligatorie. Un avantaj mai puternic decat sa fi lucrat intr-o banca sau intr-o firma de IT este sa mai stie o limba straina, pe langa engleza. Oricum, firma va oferi pentru inceput sase luni de training intensiv, atat pe partea de banking, cat si pe cea de IT software. Dupa testarea finala, sunt trimisi in calitate de Consultanti de implementare de software bancar la clienti din Europa de Vest si nu numai. Astfel de oferte sunt insa destul de izolate, deoarece investitia firmei depaseste o suta de mii de euro: costuri cu agentia de recrutare, achizitia infrastructurii, sediu, telefoane, internet, salariile cursantilor, traineri straini etc. Toate acestea pentru a pregati o echipa initiala de 15 oameni. Este o investitie in oameni, care pot fi numiti norocosi, mai ales din cauza ca nu multora li se face o asemenea oferta.