Întreprinderile inovatoare din România vor beneficia mai ușor de finanțare BEI
În următorii șapte ani, produsele „InnovFin – finanțare UE pentru inovatori” vor dispune de fonduri în valoare de peste 24 de miliarde de euro, destinate finanțării activităților de cercetare și inovare (C&I) desfășurate de întreprinderi, precum și de promotorii infrastructurilor de cercetare. Se preconizează că această finanțare va sprijini investiții finale în C&I în valoare de până la 48 de miliarde de euro.
„Trebuie să încurajăm băncile să crediteze aceste proiecte și să ajute societățile care desfășoară activități intense de cercetare să obțină finanțare. Astfel, vom reuși să îndeplinim obiectivul UE de a investi 3% din PIB în C&D până în 2020.” – a declarat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat:
„InnovFin – finanțare UE pentru inovatori” va consta într-o serie de produse personalizate – de la garanții pentru intermediarii care creditează IMM-uri, până la credite directe acordate întreprinderilor – ajutând astfel la sprijinirea proiectelor C&I, de la cel mai mic la cel mai mare, din UE și din țările asociate programului „Orizont 2020”, noul program de cercetare al UE pentru perioada 2014 – 2020.
Garanțiile și creditele acordate prin InnovFin vor avea la bază fondurile provizionate în cadrul programului Orizont 2020 și de către Grupul BEI pentru sprijinirea investițiilor în C&I. Toate instrumentele sunt determinate de cerere, fără alocări prealabile între sectoare, țări sau regiuni. Aceste instrumente de creditare vor fi completate, în viitorul apropiat, de o serie de instrumente de capital gestionate de FEI. În total, aproximativ 2,7 miliarde de euro din bugetul de aproape 80 de miliarde de euro al programului Orizont 2020 vor sprijini aceste instrumente financiare.
Banca Europeană de Investiții va credita întreprinderile mijlocii și mari sau va oferi garanții băncilor care le creditează. Fondul european de investiții va oferi garanții băncilor care creditează întreprinderile mici și mijlocii, iar, într-o etapă ulterioară, va investi în fonduri de capital de risc care finanțează întreprinderile nou-înființate și pe cele cu creștere rapidă.
InnovFin se bazează pe succesul Mecanismului de finanțare cu partajarea riscurilor, creat în cadrul celui de-al șaptelea program-cadru al UE pentru activități de cercetare și de dezvoltare tehnologică (PC 7), care a ajutat la finanțarea cu peste 11 miliarde de euro a 114 proiecte de C&I, cu o valoare de peste 30 de miliarde de euro.