Întrebările uşoare de la interviu sunt cele care te „concediază anticipat”
Așa că înainte de a te apuca să pălăvrăgești despre căluții care îți aleargă prin cap sau despre cât de mult îți place să ieși la plimbări în aer liber ia în considerare următorul lucru: angajatorul vrea să își facă o imagine cât mai clară despre tine.
Gândește puțin și și vorbește-i despre pasiunile care spun cel mai mult despre tine. Dacă el te analizează, analizează-te și tu! „Managerul încearcă să determine dacă eşti potrivit pentru post privindu-te prin prisma hobby-urilor şi a personalităţii”, spune Amy Hoover, oficial Talent Zoo, citată de Business Insider.
Citește și: Cel mai bun angajat și-a pierdut pasiunea pentru job. Cum îl păstrezi?
Prin intermediul pasiunilor tale, angajatorul îşi poate da seama unde te poate poziţiona în companie pentru a maximiza performanţele tale. Spre exemplu, dacă îţi place să pictezi, în timpul liber, şi eşti la un interviu într-o agenţie de publicitate, flerul tău creativ poate fi de mare ajutor companiei.
Dacă eşti implicat în organizarea de evenimente în comunitate, acest talent al tău este crucial pentru o poziţie de planificare şi promovoare a diferitelor activităţi în companie. Dar chiar şi aşa, asta nu înseamnă că un om care nu are hobby-uri legate de anumite talente nu poate fi folositor unei companii.
Când vă sunt adresate acest gen de întrebări trebuie să ştiţi că nu există un răspuns greşit, la propriu. Iată de ce sunt interesaţi angajatorii:
Să fii un „team-player”. Cele mai multe joburi implică munca în echipă şi un anumit nivel de interacţiune, aşa că dacă timpul liber ţi-l petreci practicând sporturi în echipă atunci te pliezi pe nevoile companiei.
Să ai abilităţi de lider. Faptul că în afara serviciului eşti ocupat cu activitîţi de binefacere sau îşi place să organizezi plimbări pe munte spune despre tine că ai abilităţi de lider.
Eşti o persoană hotărâtă. Faptul că nu expui prea multe hobby-uri arată că eşti un om hotărât care ştie ce vrea şi când a găsit acel ceva ţine de el şi se perfecţionează pe el. Aşa că nu înşira activităţile tale din timpul liber pentru că asta îţi dăunează.
Urmăreşte-ţi pasiunile. Aceasta este o sabie cu două tăişuri. Angajatorul apreciază când observă că eşti pasionat de lucrurile care îţi plac, dar nu fii prea entuziasmat pentru că se poate interpreta faptul că acest lucru dăunează activităţii tale de la job.
Nu te da afară singur. Eşti ca şi plecat când eşti întrebat de pasiuni şi răspunzi că „nu ai timp pentru aşa ceva pentru că eşti prea ocupat”. În mod paradoxal, într-o companie open-minded, workaholic-ii nu sunt apreciaţi. Dacă nu te relaxezi în timpul liber nu îţi vei încărca bateriile pentru evenimentele viitoare şi vei claca. Nimeni nu are nevoie de o bombă cu ceas.