Între imaginea de lider și emoțiile inerente. Comportamentul lui Mark Zuckerberg la audieri, analizat de experți
„La audieri, mie mi s-a părut că a fost pus la zid în mod repetat de către niște critici mai în vârstă, într-un decor foarte autoritar, iar el a arătat respect enorm, demnitate și stăpânire de sine”…
“Se prezintă ca un lider”, a mai adăugat consultantul de imagine Roy Cohen, cel care a declarat de altfel și cele de mai sus. Se știe deja: Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, în vârstă de 33 de ani a răspuns întrebărilor puse de 44 de senatori din Congres. Întrebări legate de colectarea datelor a peste 87 de milioane de utilizatori ai Facebook de către Cambridge Analytica, precum și despre modul în care Rusia ar fi reușit să influențeze decizia de vot a americanilor. Potrivit mass media și consultanților de imagine, Mark Zuckerberg a fost bine pregătit de echipa sa pentru audierile în Senatul SUA. (https://www.nytimes.com/2018/04/08/technology/zuckerberg-gets-a-crash-course-in-charm-will-congress-care.html).
Pentru pregătirea mărturiei sale, Mark Zuckerberg a petrecut ultimele două săptămâni încercând să-și transforme imaginea publică de “monstru sfidător”, în aceea a unui om deschis dialogului, după cum notează și The New York Times.
De asemenea, a angajat o echipă de experți, inclusiv un fost asistent special al președintelui George W. Bush, pentru a-l ajuta să se simtă confortabil în public. Planul fiind acela ca atunci când apare în fața Senatului American să aibă exprimări concrete și să nu fie pus în fața unor întrebări pe care nu le poate rezolva.
Se pare că, potrivit Moneyish și nu numai, Zuckerberg a reușit, în mare parte, să își țină sub control emoțiile vizibile mai ales la începutul audierilor, când vocea îi tremura.
Mark Zuckerberg este, de obicei, timid când vorbește în public, nu acordă interviuri decât în situațiile critice și preferă să își țină viața departe de lumina reflectoarelor. Prin urmare, potrivit celor mai sus menționate, a fost pregătit și instruit de către echipa sa de consultanți, astfel încât să apară „umil” și „fermecător” în fața senatorilor.
„Și-a început fiecare răspuns cu un politicos <Domnule Senator> sau <Doamnă Senator> și s-a folosit de oportunitate pentru a-și educa interlocutorii, în loc să îi insulte prin răspunsurile sale”, a mai adăgat același consultant Cohen la analiza sa asupra comportamentului “marca Zuckerberg”.
„Poți să auzi cum îi tremură vocea”
De asemenea, expertul în limbaj non-verbal Patti Wood este de părere că Mark Zuckerberg a dat semne de anxietate și furie în timpul audierilor. Ce l-a dat de gol? „Modul în care își încleștează maxilarul, cum se uită în jos la foile de pe masă. Scuzele sale par însă autentice, iar acest lucru este dublat și de modul în care a ales să se îmbrace, într-un costum sobru, fără tricoul gri și jeanșii cu care ne-a obișnuit”, spune Wood. Și expertul în limbaj non-verbal a continuat, pe un ton iertător am putea spune: „Poți să auzi cum îi tremură vocea în timp ce își cere scuze. Iar asta este dificil de falsificat. Chiar îmi dă senzația că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat”…