Inteligenta emotionala in ritm de tai-tai
Desfasurat la numai cativa zeci de kilometri distanta de locul considerat a fi "leaganul omenirii", Summitul a adus in mod repetat in discutie o tema extrem de generoasa: Ce inseamna de fapt sa fii om, sa duci o viata fericita si plina de impliniri? Raspunsul a fost unul simplu ca formulare, complex ca mod de aplicare: suntem oameni fericiti si impliniti doar in masura in care exprimam potentialul existent in fiecare dintre noi, in acord si cooperand cu cei din jur. Acest lucru este valabil atat la nivel individual, cat si organizational si social. Iar pentru a-l realiza, avem nevoie de persoane, organizatii si societati inteligente din punct de vedere emotional.
Dar ce inseamna inteligenta emotionala? Este capacitatea de a recunoaste, exprima si folosi emotiile proprii si ale celor din jur, pentru luarea celor mai adecvate decizii si aplicarea lor in practica. O persoana cu coeficient de inteligenta cognitiva (IQ) ridicat are o mare capacitate de a rezolva probleme de logica, dar nu neaparat si capacitatea de a le comunica si a le transforma in rezultate concrete. Persoanele cu coeficient de inteligenta emotionala (EQ) ridicat au in schimb o excelenta capacitate de a depasi, cel mai adesea impreuna cu cei din jurul lor, dificultati de natura relationala sau care implica cooperarea, munca in grup. Daca nivelul IQ indica probabilitatea de a descoperi logic ce anume este de facut in orice situatie, nivelul EQ determina probabilitatea cu care stim cum anume sa-i implicam si pe la altii in rezolvare, iar apoi reusim cu adevarat sa cooperam pentru aplicarea sa.
Cu mai bine de 135 de ani in urma, Darwin descoperea ca emotiile si exprimarea lor reprezinta un mecanism de comunicare arhaic, dar extrem de eficient. Inainte de a vorbi, humanoizii din "leaganul omenirii" isi foloseau ochii, fata si labele pentru a transmite celorlalti ce simteau si ce incepeau sa gandeasca. De la ei s-a pastrat efectul extrem de puternic al reactiilor emotionale si caracterul lor contagios. Putem banui ca desi nivelul de inteligenta cognitiva al hominizilor era extrem de redus, cel de inteligenta emotionala si sociala era mai ridicat decat al oamenilor civilizati contemporani. Doar astfel reuseau sa faca fata confruntarii cu "big five" – cele cinci animale mari cu care imparteau teritoriul din sudul Africii.
Comparativ cu alte manifestari dedicate inteligentei emotionale la care am participat, organizate in zonele "civilizate" ale lumii, Summitul de la Johannesburg a fost mult mai ancorat in realitatea interna. Am simtit pe propria piele puterea conceptului de ubuntu – probabil forma primordiala de inteligenta emotionala, conservata de societatile traditionale. Zulusii spun ca "omul devine om doar prin ceilalti oameni". Altfel spus, eu, cel care scrie aceste randuri, exist doar in masura in care altcineva le citeste si imi da un feedback. Emotiile mele au valoare doar daca sunt percepute de altcineva si primesc un raspuns adecvat. Iar pentru a face ca acest lucru sa se intample, trebuie sa ma integrez, sa comunic, sa cooperez – lucru foarte bine exprimat de dansul tai-tai specific acelei zone.
Efectele in plan personal sunt extrem de bine conturate de arhiepiscopul Desmond Tutu: "O persoana care are ubuntu este deschisa si disponibila fata de ceilalti, ii ajuta sa se afirme, nu se simte amenintata de faptul ca si altii sunt capabili si obtin rezultate, deoarece are incredere in sine data de constiinta faptului ca face parte dintr-un intreg mai mare decat ea; de aceea, maretia sa este diminuata doar daca cei din jurul sau sunt umiliti sau injositi, chinuiti sau oprimati". Aplicati aceasta descriere caracteristicilor unui lider – si veti redescoperi atat de cautatul servant leadership, comportamentul liderului care se pune in serviciul celor pe care ii conduce. Analizati procesul de trecere de la apartheid la democratie desfasurat in Africa de Sud – si veti descoperi imensa forta de catalizator al schimbarii cuprinsa in acest concept. Iar apoi priviti in jur: ati avea nevoie de ubuntu in propria familie, echipa, organizatie, tara?
La Summit au fost prezenti putini teoreticieni, locul lor fiind luat de practicienii domeniului. Si ne-am pus laolalta cunostintele si abilitatile pentru a descoperi cum putem imbogati inteligenta emotionala a occidentalilor fara a-i pune sa danseze tai-tai de trei ori pe zi. Participantii la EQ Day for Life – ziua in care dai viata inteligentei emotionale – vor afla, pe 17 octombrie 2007, multe dintre tehnicile si strategiile pe care le-am identificat. Ele sunt subsumate celor trei dimensiuni ale IE la care romanii stau cel mai slab:
- autocunoasterea emotionala,
- autocontrolul emotional,
- managementul stresului.
Dar pana atunci, descoperiti puterea de transformare a relatiilor pe care le aveti cu cei din jur pe care o are formula "omul devine om doar prin ceilalti oameni". Descoperiti cat de mult bine va face sa traiti in comuniune cu ceilalti, sa va exprimati emotiile si sa le receptati pe cele din jur. Descoperiti cum se sudeaza relatiile dvs. atunci cand va dati voie sa cunoasteti cu adevarat oamenii cu care intrati in contact, dincolo de rolul sau functia pe care o exercita.
Inteligenta emotionala a aparut din dorinta de a facilita succesul, s-a dezvoltat din dorinta de a spori fericirea si implinirea, iar acum incepe sa raspunda nevoii umane de a da un sens profund, o semnificatie durabila vietii fiecaruia dintre noi. Pentru echipa Competent Consulting, acest lucru inseamna respectarea devizei: Succesul dumneavoastra este profesia noastra.
Pentru dumneavoastra, ce inseamna sa aveti ubuntu?
Daniel Bichis
consilier si trainer EQ
Competent Consulting