Inteligența artificială Google se inspiră din romanele de dragoste
"Cum să remediezi problema computerelor reci și să le oferi o umbră de umanitate? Cercetătorii în inteligență artificială au găsit un început de răspuns pentru această întrebare: prin literatură.
Deși acest tip de literatură este departe de a fi apreciat de forurile academice, firma americană i-a găsit o utilitate specială și spune că aceste romane au pentru ei o valoare inestimabilă.
Programele de învățare folosite de calculatoare trebuie să "ingere" cantități mari de date, din care trebuie să își extragă cunoștințele necesare. Ele înghit cantități uriașe de text. Însă cum trebuie să fie alese aceste texte?
Google a decis să își educe și umanizeze unul dintre programele sale de inteligență artificială, "hrănindu-l" cu peste 2.800 de române de dragoste. Însă de ce a fost ales acest tip de literatură? "Pentru că aceleași idei sunt exprimate în mai multe reprize, în feluri diferite", a explicat pentru Le Monde unul dintre directorii de la Google.
"Intrigile sunt destul de banale, ceea ce înseamnă că aceste romane repetă aceleași idei de mai multe ori. Este foarte util pentru un sistem de învățare folosit de computere, care învață mai bine atunci când au la dispoziție mai multe exemple", a adăugat el.
Citind același scenariu de peste două mii de ori, povestit prin cuvinte, formule și fraze diferite, ar trebui astfel să își dezvolte un limbaj mai nuanțat, consideră cercetătorii americani.
Aceeași echipă ar fi putut să folosească și alte tipuri de literatură, precum cea pentru copii, care ar putea să pară ideală pentru învățarea limbajului. Însă literatura pentru copii se bazează pe un vocabular care este mai puțin bogat.