Instruire pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale
Centrul Regional de Perfectionare Continua pentru Intreprinzatori – CERPECO a luat fiinta in anul 2003, in urma derularii de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti a proiectului cu acelasi nume din cadrul programului „PHARE 2000 Coeziune Economica si Sociala – Dezvoltarea Resurselor Umane in contextul restructurarii industriale”. Constantin Udrea, directorul CERPECO, spune ca acest curs de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale a fost mai intai organizat in cadrul proiectului PHARE: „In perioada februarie 2003 – ianuarie 2004, au fost organizate 26 de cursuri tip CEFE de 5 zile de <
Metoda CEFE
In ce consta aceasta metoda? Constantin Udrea explica: „CEFE reprezinta un set complex de instrumente de training, care utilizeaza metode orientate spre actiune, precum si invatarea experientiala si participativa, pentru a dezvolta competente manageriale si personale ale unei arii foarte largi de grupuri tinta, in contextul de dezvoltare economica si de generare de locuri de munca”. Udrea detaliaza: „Principiul central al metodei CEFE si, totodata, caracterul sau aparte il constituie faptul ca participantii sunt solicitati, prin programul zilnic anume structurat, sa investeasca multa energie, iar prin actiune acestia ajung sa stapaneasca intregul proces. Prin parcurgerea succesiva a mai multor etape, i se da participantului posibilitatea sa isi perceapa propria crestere si sa dezvolte o noua abordare a vietii, din perspectiva unui intreprinzator. Aceasta investitie de efort il forteaza pe participant sa isi perceapa oportunitatile antreprenoriale”.
Principalul actor, explica Udrea, este participantul. Trainerul (denumit facilitator in metoda CEFE) modereaza si ghideaza participantul in structurarea ideilor si conceptelor.
„Spre deosebire de metodele traditionale de training, unde se pleaca de la un <
Tematica de curs
In cadrul cursului, se studiaza urmatoarele subiecte:
- definirea obiectivelor pentru afacerile mici si mijlocii;
- ciclul de rezolvare a problemelor;
- metode de stimulare a creativitatii (brainstorming);
- metode de analiza a ideilor de afaceri (SWOT);
- inregistrarea afacerilor;
- strategia, mixul si planul de marketing;
- calculatia costurilor: costuri directe/ indirecte, fixe/variabile;
- management financiar: contul de profit si pierderi, fluxul de numerar;
- managementul riscului si managementul schimbarii;
- comunicare si negociere in afaceri;
- structura si dezvoltarea unui plan de afaceri.
Participantii
Publicul tinta il reprezinta persoanele dornice de a-si incepe propria afacere. Sunt din ce in ce mai multi studenti, spune Udrea, absolventi de liceu sau facultate, someri, intreprinzatori, persoane care vor sa acumuleze noi cunostinte in domeniul antreprenorial. „Datorita metodei de predare interactive, singura conditie impusa unui candidat este dorinta de a invata si prezenta permanenta la cursuri, deoarece temele au o continuitate logica”, constata Udrea.
In program, predau traineri romani formati si certificati de CEFE International Germania.
Nu este insa un curs organizat in masa. „Datorita caracterului interactiv al metodei de predare, lucrului permanent in grupe, utlizarii de exercitii si simulari ale mediului de afaceri, numarul de locuri este limitat la maxim 22 de participanti, acestia fiind admisi in ordinea inscrierii si a platii pretului de participare”, explica Udrea.
Termenul limita pentru inscriere si de achitare a taxei de participare este 15 aprilie. Pretul participarii la curs este de 2.800.000 de lei (280 de lei noi) cu TVA inclus.
Daca ati ratat inscrierea pentru cursul din aprilie, nu va faceti probleme! Potrivit lui Constantin Udrea, cursurile se vor organiza „atata timp cat este cerere pe piata, cat sunt solicitate de cursanti, periodic, la aproximativ o luna si jumatate”. Mai multe informatii puteti obtine de pe http://cerpeco.ccir.ro.