INS: Creşteri de peste 10% ale câştigului salarial mediu net în administraţia publică
Salariul mediu brut a crescut cu peste 10% în decembrie, anunţă INS. În sectorul bugetar creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie au fost de (10,7%) în administraţia publică, (9,4%) în învăţământ respectiv şi doar (+4,0%) în sănătate şi asistenţă socială, ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, se mai menţionează în comunicat.
Salariul mediu brut a crescut în decembrie cu 10,2%, la 2.930 lei, iar cel net a ajuns la 2.114 lei (puţin peste 469 de euro la cursul mediu comunicat de BNR pentru luna decembrie, de 4,5040lei/euro- găsiţi valorile cursului mediu al BNR aici )
Cele mai mari câştiguri au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie şi a celor din prelucrarea ţiţeiului, de 5.633 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1.165 lei.
Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%, iar indicele câştigului salarial real a fost de 114,4%, anunţă INSSE.
Indicele câştigului salarial real a fost de 110,1% pentru decembrie 2015 faţă de noiembrie. Comparativ cu octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 159,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în noiembrie 2015.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost :
– (+ 43,9%) în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură),
– Între 35,5% şi 40% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, activităţi de editare.
– Între 21,5% – 29,5% în transporturi aeriene, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) şi fabricarea altor mijloace de transport.
– Între 15%-19% în industria metalurgică, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicaţii, cercetare-dezvoltare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi alte activităţi extractive.
Citiţi comunicatul INS integral aici