Inovație în medicină. A fost inventat un sistem prin care se poate controla diabetul
Astfel, în cadrul unui studiu publicat de ”Science Translational Medicine'', oamenii de știință au anunțat că au dezvoltat această aplicație pe care au utilizat-o pentru a comanda de la distanță celulele obținute prin inginerie genetică în așa fel încât acestea să producă insulina necesară pentru a păstra nivelul optim al glicemiei. Aceste teste au fost efectuate în laborator pe șoareci. 'Credem că acest… concept ar putea netezi calea către o nouă eră a medicinei personalizate, digitalizate și globalizate'', a spus Haifeng Ye, profesor în cadrul East China Normal University din Shanghai, China, informează Agerpres.
Astfel, oamenii de știință au creat mai întâi celule producătoare de insulină, asupra cărora a acționat un anumit tip de lumină flată pe aceleași lungimi de undă emise de becurile utilizate în terapii sau în saunele cu infraroșu. După aceea, cercetătorii au adăugat elulele într-o ''teacă'' bio-compatibilă ce conținea la rândul ei lumini LED roșii acționate wireless pentru a crea sistemul HydrogeLED, care putea fi pornit și oprit prin comenzi externe. HydrogeLED a fost implantat ulterior în pielea șoarecilor cu diabet astfel încât să poată fi administrată insulina de la distanță, printr-o aplicație dezvoltată pentru telefonul mobil inteligent.
Experimentul a implicat și utilizarea unei cutii de control numită SmartController ce comunică cu smartphone-ul prin GSM și a fost a fost asociat cu un glocometru controlat prin bluetooth prin care se puteau transmite telefonului mobil valorile glicemiei. În momentul în care măsurătorile depășeau pragurile presetate, smartphone-ul semnala SmartController-ului să pornească HydrogeLED pentru a produce insulina. În prezent, la nivel mondial, peste 415 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet, menționează sursa citată.