Încrederea în economia globală continuă să se plaseze la un nivel scăzut
Încrederea globală în mediul de afaceri s-a redus în al patrulea trimestru al anului 2012, conform unui studiu realizat în rândul a 1,994 de profesionişti din domeniul financiar din întreaga lume. 43% dintre respondenţi au raportat niveluri în scădere ale încrederii în mediul de afaceri (faţă de 41% în trimestrul 3), în timp ce numai 19% au raportat niveluri mai bune ale încrederii. În acelaşi timp, 30% dintre respondenţi au considerat că economia globală este în curs de redresare (faţă de 29% în trimestrul 3), în timp ce 65% (în scădere faţă de 67%) au considerat că aceasta stagnează sau se deteriorează.
În timp ce modificările faţă de trimestrul anterior au fost modeste, concluziile din acest trimestru alimentează spectrul propagării instabilităţii în anul 2013. Manos Schizas, analist economic senior al ACCA, a spus: „Încrederea globală în mediul de afaceri şi percepţiile asupra economiei globale sunt strâns corelate; este neobişnuit ca aceşti doi indicatori să evolueze în direcţii opuse. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost la începutul anului 2010, când redresarea globală şi-a pierdut pentru prima dată din avânt – respondenţii puteau să vadă ce se întâmpla în propriile lor organizaţii, dar nu realizau cât de multe alte companii aveau aceleaşi probleme.“
- Africa, Asia şi Europa de Vest înregistrează o redresare lentă în trimestrul 4
- Se stabilizează nivelul de ocupare al forţei de muncă, cererea şi preţurile, dar problemele ce ţin de fluxurile de trezorerie devin stringente
- Investiţiile îşi revin lent, dar stimulentele trimit investitorii peste graniţe
Africa, Asia şi Europa de Vest înregistrează o redresare lentă în trimestrul 4
Orientul Mijlociu şi-a pierdut slabul avantaj pe care îl avea în faţa Africii în termeni de încredere economică, situaţie determinată de o încetinire constantă a creşterii economice, ce durează de trei trimestre, în Emiratele Arabe Unite; performanţele slabe ale Egiptului au fost cele mai evidente în regiune. Încrederea în mediul de afaceri în Europa de Vest a continuat să manifeste o redresare lentă, dar susţinută, în ultima jumătate a anului 2012, încrederea înregistrând o creştere marginală în Marea Britanie şi în Cipru şi o reducere marginală în Irlanda. Elveţia s-a confruntat cu cea mai mare reducere a nivelurilor de încredere din regiune.
Încrederea a continuat să se reducă în Statele Unite, unde nicio regiune nu a reuşit să reziste perspectivei sumbre. Sudul şi Vestul Mijlociu s-au confruntat cu cea mai mare reducere şi au fost martorele unei tendinţe negative care se manifestă deja de un an. Vestul şi Nord-vestul au avut rezultate mai bune la începutul anului 2012, dar de atunci au urmat tendinţa negativă manifestată în restul ţării. Numai zona Medio-Atlantică, unde nivelul încrederii a fost de la bun început cel mai redus, a experimentat mai multă stabilitate în ultimele trei luni.
Se stabilizează nivelul de ocupare al forţei de muncă, cererea şi preţurile, dar problemele ce ţin de fluxurile de trezorerie devin stringente
O analiză a condiţiilor de afaceri realizată pe teren sugerează că economia globală a înregistrat unele progrese în ultimele trei luni. Pe ansamblu, respondenţii din Europa de Vest, zona Asia-Pacific şi Africa au indicat pieţe ale muncii în curs de revenire, deşi colegii lor de pe cele două continente americane, din Orientul Mijlociu şi, mai ales, din Asia de Sud au fost mai puţin încrezători. Pe ansamblu, indicele GECS pentru ocuparea forţei de muncă a înregistrat creşteri, atât de la un trimestru la altul, cât şi de la un an la altul.
Numărul companiilor care au raportat creşteri ale inflaţiei s-a redus brusc, după un an în care preţurile materiilor prime au crescut constant, la niveluri mai reduse decât cele înregistrate cu un an în urmă, cu excepţia regiunilor producătoare de bunuri de larg consum, cum sunt Africa şi Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, trimestrul 3 al anului 2012 s-a confruntat cu reapariţia serioasă a problemelor cu fluxurile de trezorerie, plăţile întârziate şi insolvenţele, această tendinţă continuând şi în trimestrul 4. Continuarea în noul an a crizelor de numerar şi credite ar putea împinge economia globală într-un alt declin, susţin cele două organisme.
Investiţiile îşi revin lent, dar stimulentele trimit investitorii peste graniţe
La nivel global, investiţiile din sectorul de afaceri s-au situat la un nivel redus în trimestrul 2 al anului 2012 şi în întregul an, dar au avut o revenire marginală faţă de trimestrul anterior. Cu toate acestea, chiar şi această prognoză temperat încrezătoare ascunde discrepanţe semnificative.
În ciuda reducerii nivelului încrederii, cheltuielile de capital au crescut semnificativ în Orientul Mijlociu, în timp ce în Europa de Vest şi în regiunea Asia-Pacific s-au înregistrat progrese modeste. Deosebit de încurajatoare a fost revenirea din Hong Kong şi Emiratele Arabe Unite, care a urmat după şase luni de investiţii reduse, în timp ce povestea cea mai de succes vine din Irlanda, care a înregistrat un an întreg de cheltuieli ridicate de capital, în ciuda unui program agresiv de consolidare fiscală. Mai puţin încurajatoare a fost reducerea marginală a cheltuielilor de capital din Statele Unite, unde pierderile din ultimul trimestru nu au fost recuperate la finalul anului.
Revenirea din statele OECD readuce austeritatea în discuție, în ciuda erorilor din trecut
De la jumătatea anului 2010, aşteptările şi preferinţele profesioniştilor din domeniul finanţelor cu privire la politica fiscală s-au schimbat semnificativ, pe măsură ce criza datoriilor suverane a persistat, iar principalele părţi interesate, cum sunt FMI şi Comisia Europeană, au fost forţate să recunoască că impactul consolidării fiscale asupra economiilor europene a fost mai negativ decât s-a preconizat.
Până la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2012, respondenţii din Europa de Vest îşi doreau ca guvernele lor să înceteze reducerile financiare. Cu toate acestea, redresarea modestă din ultimele trei luni ale anului 2012, le-a readus apetitul pentru consolidare fiscală.
Dr. Raef Lawson, CMA, CPA, vicepreşedinte pentru cercetare al IMA a observat: „În Statele Unite, imaginea este complet diferită. Percepţiile asupra economiei Statelor Unite din ultimele şase luni au fost dominate de politică – alegerile prezidenţiale şi vârful fiscal. Răspunsurile la studiul nostru demonstrează clar efectele acestei situaţii, unii respondenţi spunând explicit că simt că polarizarea şi incertitudinea dăunează economiei Statelor Unite. Aceasta situaţie este evidentă şi în comportamentul companiilor, cheltuielile de capital şi crearea de locuri de muncă diminuându-se în ultimele şase luni şi respondenţii din Statele Unite raportând mai puţine oportunităţi la nivel general pentru organizaţiile lor.”
Explorând perspectivele Manos Schizas a concluzionat: „Intrând în anul 2013 există motive pentru a fi optimişti; creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă, finalul crizei din China, o situaţie mai puţin volatilă în Europa şi o rezolvare temporară a crizei vârfului fiscal din Statele Unite, sunt toate aspecte pozitive care ar trebui să aibă impact asupra economiei globale în acest an. Dar nu poate fi negat faptul că elementele fundamentale se deteriorează şi condiţiile de afaceri devin din ce în ce mai dificile. Între timp, aspectele economice şi politice ale stimulentelor şi austerităţii vor fi dezbătute cu vehemenţă, până când creşterea va înregistra o schimbare bruscă spre mai bine – sau spre mai rău.”