In pepiniera Raiffeisen se pregatesc viitorii manageri
Campania de promovare a acestor doua programe se desfasoara la nivel national. Anul acesta, pentru campania de promovare, Raiffeisen Bank a incheiat parteneriate cu asociatii studentesti din marile centre universitare, au fost facute prezentari de companie studentilor, s-a discutat direct cu conducerile universitatilor. In paralel, s-a desfasurat si o campanie de promovare in presa, pe internet, la targuri de joburi. Aceasta etapa s-a incheiat pe data de 1 iulie, cand s-a finalizat si colectarea aplicatiilor pentru ambele programe. Este prima data cand in program se afla trei finalisti din provincie: Brasov, Constanta si Cluj. „Procesul de promovare, recrutare si selectie a fost realizat de catre Departamentul Recrutare, iar in etapa finala am fost sprijiniti de colegii nostri de la Departamentul Dezvoltare”, precizeaza Alina Bebia, Recruitment Manager in Directia Resurse Umane a Raiffeisen Bank.
Procesul de selectie
S-au primit in jur de 500 de aplicatii pentru Bursa Raiffeisen, iar pentru Programul Raiffeisen Trainee – in jur de 2.000. In final, trebuia sa se ajunga la zece candidati pentru fiecare componenta. Intr-o prima faza, toate aplicatiile au fost citite cu atentie, facandu-se permanent comparatia cu profilul ideal al candidatului. Au urmat interviurile cu cei 400 de candidati ramasi in competitie. Alina Bebia semnaleaza ca, in acest moment, a inceput sa se faca simtita rigurozitatea procesului de selectie: „A urmat o serie de testari online, pe care le-au sustinut candidatii, cam 40 pentru fiecare program. Testarile Profiles International masoara compatibilitatea candidatilor cu postul pe baza unor criterii specifice, precum stilul de gandire, trasaturile comportamentale sau interesele ocupationale. Probam potentialul, capacitatea lui de integrare in aceasta organizatie, abilitatile lui de adaptare, lucruri care conteaza mai mult decat niste cunostinte pe care nu ne asteptam si nici nu ne dorim sa le aiba”.
Dupa partea de testari online, a urmat un assessment centre, cea mai complexa evaluare recunoscuta pana in prezent. Pe parcursul unei zile, candidatii sunt supusi mai multor probe si simulari de realitate. Li se verifica spiritul de echipa, leadership-ul, orientarea catre rezultate, abililitatile de prezentare, capacitatea de comunicare, deci abilitati nonprofesionale, dar esentiale in derularea jobului.
Candidatii
Pentru Bursa Raiffeisen, careia anul acesta i-a fost alocata suma de 25.000 de euro, aplica si persoane care nu s-au pregatit in economie, informatica sau in alte stiinte inrudite. „Ideea este ca aceste persoane sa se integreze si sa poata ocupa pozitii specializate in banca”, spune Alina Bebia. „Anul trecut, de exemplu, am avut o bursiera care studia limbi straine, comunicare si relatii publice la Universitatea Bucuresti. Acum incercam sa o integram in banca pe o pozitie care sa i se potriveasca. Fireste ca nu va face analiza financiara sau de credite, dar incercam la Marketing sau la Relatii Publice”. La incheierea Bursei Raiffeisen, consecventa cu responsabilitatea sociala pe care si-a asumat-o, banca le ofera bursierilor joburi. Alina Bebia precizeaza: „In principiu, noi ne dorim ca ei sa se poata intoarce, daca isi doresc asta. Nu suntem legati de un contract. Este doar un sprijin financiar pe care noi il acordam unor studenti foarte buni care au reusit prin forte proprii sa ajunga sa studieze in strainatate si care au nevoie de venituri suplimentare”.
Practica vs. teorie
Programul Raiffeisen Trainee pune un accent deosebit pe implicarea directa a stagiarilor in activitatea bancii. Nu primesc drept de semnatura, dar participa impreuna cu colegii lor la intalniri cu clientii, sunt implicati in diferite proiecte. Ca in orice alta meserie, si aici trebuie sa parcurgi mai multe etape. Astfel, prima parte a programului Raiffeisen Trainee se desfasoara in agentie, stagiarii sunt implicati in activitatile zilnice, alaturi de ofiterii de cont sau ofiterii de tranzactii; stagiarii cunosc apoi departamentele unei sucursale, pentru ca, in final, sa lucreze cateva luni in directiile din centrala bancii. Pe tot parcursul programului, exista o persoana din business care are rolul de mentor pentru ei. Pe de-alta parte, fiecare dintre actualii „ucenici” este atasat unui fost trainee cu care poate sa discute, pe care il poate intreba orice. Alina Bebia precizeaza: „Principalele avantaje ale acestor programe sunt acelea ca ne formam resursa pe care ne putem baza in viitor. O formam in spiritul Raiffeisen, dupa misiunea, viziunea si valorile pe care le impartasim. Beneficiul se va vedea in viitor, cand oamenii vor fi perfect asimilati.”
Iulia Meirosu, 23 de ani, absolventa a Facultatii de Relatii Economice Internationale – ASE, in 2004, si a Facultatii de Stiinte Politice – SNSPA, in 2005; este membra activa in ONG-uri, foarte implicata social.
Raiffeisen ne-a ales pentru entuziasmul nostru, nu neaparat pentru ceea ce stim. Pentru ca suntem proactivi si pentru ca vrem sa asimilam cat mai mult din ceea ce se intampla in banca, sa ne putem face o imagine holistica asupra institutiei. Ma astept ca, dupa aceste noua luni, sa stiu exact ce vreau si unde vreau sa raman.
Pe parcursul selectiei, accentul s-a pus pe felul cum gandim, cum argumentam o situatie, un studiu de caz, nu neaparat pe cat de bine stim finante. Si ni s-a tot repetat: „Voi nu sunteti comparati intre voi, asa ca nu trebuie sa construiti animozitati! Voi sunteti comparati cu un model ideal”. La final, va fi o negociere intre optiunile noastre si nevoile de specialisti ale bancii. Va conta atat prestatia noastra, cat si modul in care ne intelegem cu colegii sau cu managerii acelui departament. Nu trebuie sa fim cei mai buni prieteni din lume, dar trebuie sa stim sa ne facem intelesi la toate nivelurile.
Faptul ca suntem deja angajati ne ofera o oarecare siguranta. Insa trebuie sa ne asumam si niste responsabilitati. Eu consider ca pe o investitie faptul ca ne este aratat tot sistemul, asa cum unii dintre angajatii mai vechi nu au putut sa-l cunoasca. Ni se ofera perspectiva.
Andreea Suciu, 22 de ani, din Brasov, Facultatea de Stiinte Economice, Specializarea Finante-Banci, este inscrisa la Master in Afaceri Internationale, la aceeasi facultate; este unul dintre cei trei Trainee din Programul Raiffeisen recrutati din provincie.
„Intalnirea cu Raiffeisen Bank a fost, in prima faza, alegerea mea. Interesele noastre s-au intalnit la mijloc. Terminand Finante-Banci, mi-am dorit foarte mult sa lucrez in acest domeniu. A fost optiunea mea inca de mica. De aceea, mi-a placut tot ceea ce am studiat in aceasta directie. Cred ca ma potrivesc bine cu profilul unei banci. Cei care nu suntem din Bucuresti, la terminarea programului, ne vom intoarce in sucursalele din orasele noastre. Nu as vrea sa plec din Brasov, probabil ca voi ramane in sucursala de acolo. Chiar daca mai sunt si alte industrii care au aceasta filosofie, Raiffeisen este singura banca care da sansa oamenilor sa treaca prin toate departamentele. In final, voi alege postul care o sa-mi placa cel mai mult, ceea ce inseamna ca voi da randament, ma voi implica mult, voi pune pasiune in ceea ce voi face, si acesta este cel mai important lucru. Frumusetea acestui program rezida in faptul ca invatarea continua, dar i ca in acelasi timp te pregatesti pentru lucru serios. O combinatie intre scoala si practica.”
Razvan Albu, 23 de ani, absolvent al Universitatii din Toronto – Canada, Specializare Double – Major in Economie si Stiinte Politice si Minor in Limba Franceza; a optat sa revina in tara la terminarea studiilor.
„Am revenit in Romania dupa terminarea studiilor in Canada, pentru ca mi se pare ca oportunitatile sunt mai mari aici decat acolo. Am citit reviste de specialitate, m-am interesat pe la rude sau prieteni si am aflat ca Romania creste mult mai bine la ora actuala decat Canada si SUA. Sunt doua lucruri care m-au determinat sa ma intorc. Pe de-o parte, la angajare, intotdeauna vor fi preferati cetatenii propriei tari, la nivel egal de cunostinte. Pe de-alta parte, mie intotdeauna mi-a placut mai mult aici: prietenii, viata sociala, familia, viata de zi cu zi. Romania este o tara activa, mai vie. Oricum, in toata aceasta perioada am pastrat legatura cu tara, am citit despre Romania, am votat! Ma intorsesem deja acasa cand am aflat despre Programul Raiffeisen Trainee de pe internet. Imi place ideea de companie multinationala. Vreau sa lucrez pentru o companie recunoscuta in alte parti si sa am si oportunitati de viitor. Ceea ce m-a atras foarte mult in Programul Raiffeisen Trainee este ca doar aici e posibil ca un stagiar sa se poata roti dintr-un departament in altul pe parcursul a noua luni de zile. Ceea ce ni se va intampla este inedit si provocator.
Intr-un fel, ma simt deja angajat Raiffeisen si, in plus, imi place sa ma gandesc la imaginea de ansamblu, de perspectiva, sa fiu cu un pas mai inainte. Il vad pe viitorul bancher Razvan Albu lucrand intr-o echipa, intr-o stare de consens cu ceilalti, unde vin idei de oriunde, unde ceea ce e bun se discuta, unde se ajunge la un compromis si se implementeaza. Ma vad intr-o pozitie strategica, de decizie.”
Daca doriti sa cunoasteti finalistii programelor Raiffeisen Trainee si Bursa Raiffeisen de anul acesta, vizitati site-ul bancii, www.raiffeisen.ro, la sectiunea Cariera.