In industrie, bonusul face diferenta
Studiul salarial Mercer efectuat in Romania de reprezentantul sau, Consulteam, in perioada 1 aprilie 2007 – 1 iunie 2007 a acoperit mai multe domenii de activitate economica. Dintre companiile participante, 19% sunt din industrie, iar datele studiului reprezinta valorile salariale aferente primul trimestru al anului 2007. Au fost luate in calcul 49.000 de ocupatii (incumbents) din toate ramurile economiei.
Repere salariale
Metodologia Mercer a comparat nivelul salariilor specialistilor din Bucuresti cu cel acordat in afara capitalei pentru unele posturi din domeniul industrial. S-a observat ca, in general, salariile din Bucuresti sunt superioare celor din restul tarii, insa exista si exceptii. Astfel, un Director Serviciu Tehnic va castiga pe an 30.000 euro, iar corespondentul sau din alte zone ale tarii cu 32% mai putin. Un director de productie – post foarte important in cadrul companiilor de profil – are un salariu mediu anual de 25.400 euro in Bucuresti, respectiv cu 38% mai putin in afara capitalei. Tot astfel, un director de fabrica va avea un salariu de 50.823 euro daca fabrica se afla in Bucuresti sau imprejurimi, si cu 25% mai putin daca punctul de lucru este situat in tara. Printre posturile care sunt intr-o situatie diferita in ceea ce priveste cuantumul salariului brut se numara cel de tehnician (nivel ridicat de expertiza) – cu salariul de 21.000 euro pentru un post din afara Bucurestiului, respectiv 12.500 euro in Bucuresti. In aceeasi situatie se afla posturile de inginer mentenanta (care castiga cu 51% mai mult in afara Bucurestiului) sau postul de manager control planificarea productiei (care castiga cu 46% mai mult in afara Bucurestiului).
Bonusul face diferenta
In unele situatii, aceste diferente dintre salariile din capitala fata de cele din afara capitalei sunt compensate prin bonusurile sau beneficiile oferite angajatilor. Din rezultatele studiului salarial Mercer reiese ca, in unele cazuri, posturile din afara Bucurestiului beneficiaza de bonusuri, pe cand acelasi post – situat in capitala – nu se bucura de nici un bonus. La fel, este posibil ca postul sa fie eligibil pentru bonusuri, insa in afara Bucurestiului acest bonus sa aiba o pondere mai mare. De exemplu, desi un Manager Serviciu Tehnic din Bucuresti are un salariu superior, bonusul de care beneficiaza omologul sau din alta zona este mai mare. De obicei, bonusurile se acorda trimestrial sau semestrial si constituie un procent din salariu. In acest caz, vorbim de 14%, respectiv 14,9%. Alte situatii intalnite sunt cele in care posturile din Bucuresti nu beneficiaza de bonusuri, ci doar corespondentii lor din tara. Astfel de posturi sunt inginer de proces (care in Bucuresti nu beneficiaza de bonus – conform raspunsurilor participantilor la studiul Mercer, insa in afara Bucurestiului poate primi un bonus in valoare de 2 salarii si jumatate), inginer de proiect (este eligibil pentru bonus in afara capitalei). De asemenea, un director de productie din cadrul unei fabrici din tara beneficiaza de un bonus in valoare de aproximativ doua salarii, fata de unul din Bucuresti care primeste doar echivalentului unui salariu si jumatate).
Beneficii
Conform raspunsurilor date de participantii la studiul salarial Mercer care se incadreaza in aceasta ramura a economiei, beneficiile acordate angajatilor sunt: planul medical, asigurarea de viata si accident, masina – acordate fie separat, fie combinate, in functie de post. Astfel, un director de fabrica si un director de productie beneficiaza de masina, plan medical si asigurare de viata atat in Bucuresti, cat si in afara.
Un muncitor din productie primeste asigurare de viata si plan medical (in afara Bucurestiului) sau doar asigurare de viata (in Bucuresti), iar un tehnician va beneficia doar de plan medical (in afara Bucurestiului). In ceea ce priveste zilele de concediu, se constata si aici unele diferente intre posturi, de la minimul de 21 de zile pana la 24 sau chiar 27 / 28 de zile de concediu pe an, in functie de vechimea in munca si de nivelul postului in cadrul organizatiei.
Cresteri salariale
In privinta cresterilor salariale estimate de participantii la studiul salarial Mercer, in domeniul industrial acestea sunt mai scazute decat media obtinuta la nivelul tuturor participantilor (din toate domeniile economice). In acelasi timp este interesant de observat ca pentru 2008 organizatiile estimeaza o crestere mai mare a salariilor din domeniul industrial, mai ales pentru posturile de specialisti. Acest aspect este inca o confirmare a crizei de personal cu care se confrunta majoritatea organizatiilor din Romania.