În ce condiţii îţi plăteşte angajatorul concediul de odihnă
REGULĂ! Concediul de odihnă trebuie efectuat în fiecare an! Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care au dreptul la concediu de odihnă!
EXCEPŢIE! Singură excepţie prevăzută de lege în care este permisă neefectuarea concediului de odihnă la care salariatul are dreptul şi compensarea acestuia în bani, este situaţia în care contractul individual de muncă încetează.
Dreptul la concediu de odihnă este stabilit proporţional cu muncă prestată de către salariat într-un an calendaristic, compensarea în bani stabilindu-se astfel tot în funcţie de durata timpului în care s-a prestat muncă.
Aşadar indiferent de motivele încetării contractului individual de muncă şi de durata care a trecut de la încheierea contractului de muncă până în momentul încetării acestuia, salariatul a prestat muncă şi, proporţional cu perioada lucrată, a câştigat dreptul la concediu de odihnă. Întrucât din cauza încetării contractului individual de muncă acesta nu mai poate efectua concediul de odihnă la care are dreptul, apare că fiind constituţională obligaţia angajatorului să-l compenseze în bani.
Citeşte şi Concediul medical: Situaţii specifice în practică
De reţinut! Pentru a compensa în bani concediul de odihnă, la încetarea contractului individual de muncă, din pontaj trebuie să rezulte că salariatul nu a efectuat în natură acest concediu. Suma reprezentând compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat se adaugă la venitul brut din salarii realizat aferent lunii în care are loc încetarea contractului individual de muncă, asupra căruia se calculează toate contribuţiile aferente.
Nu este neapărat necesar că salariatul să facă o cerere în acest sens, pentru că angajatorul să efectueze compensarea. Însă, pentru luna încetării contractului individual de muncă, trebuie să rezulte că venitul brut al salariatului prevăzut în statul de salarii şi în declaraţii cuprinde şi compensaţia acordată pentru concediul de odihnă neefectuat.
Alternativă! În funcţie de situaţie şi de acordul părţilor, nu este exclus că părţile să decidă că înainte de încetarea contractului individual de muncă, salariatul să efectueze concediul de odihnă la care are dreptul corespunzător perioadei lucrate.
Astfel, concediul de odihnă se efectuează în natură de salariat cu primirea indemnizaţiei de concediu aferente, iar contractul de muncă încetează la finalizarea perioadei de concediu de odihnă.
Citeşte aici legea care reglementează plata concediului de odihnă.