În câte feluri poți citi o poveste?
Statistici îngrijorătoare privind gradul de lectură și de înțelegere a textelor în rândul elevilor din România arată că doar 8% dintre copiii bucureșteni citesc de plăcere în timpul liber și că 42% dintre elevii cu vârsta de 15 ani sunt analfabeți funcționali. Tocmai de aceea, în weekend-urile 7-8 și 14-15 octombrie 2017, Asociația Curtea Veche îi invită pe cei mici și pe cei mari să descopere în câte feluri pot citi o povestela cele aproape 100 de activități gratuite din cadrul Festivalului de lectură pentru copii NARATIV, ediția a III-a. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul Kaufland România.
Programul este disponibil pe site-ul narativ.ro, unde doritorii se pot și înscrie la activitățile preferate. Festivalul va avea loc la Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București și este destinat în principal copiilor cu vârste între 3 și 14 anicare, alături de Nara și Tiv, ghizii aventuroși ai Festivalului,vor desena, vor compune muzică, vor face teatru și recenzii video, vor învăța tehnici de dezbatere, vor schimba cărți între ei și chiar vor inventa propriile povești. Și, pentru că obiceiul lecturii se creează cu sprijinul adulților de acasă și de la școală, organizatorii au pregătit o serie de conferințe pentru părinți și profesori susținute de către specialiști în educația nonformală și psihologia copilului.
Tribunalul personajelor, Booktubing, Teatru de umbre, Rime și ghicitori, Litere pentru prichindei sunt doar câteva dintre activitățile propuse. Cea de a treia ediție a festivalului NARATIV aduce în premieră ateliere de storytelling în limbile engleză, germană, maghiară, spaniolă și ateliere interactive pentru copii cu deficiențe de auz și de vedere. Activitățile sunt realizate în jurul celor mai frumoase titluri ale literaturii universale, precum Alice în Țara Minunilor, Peter Pan, Robinson Crusoe, O călătorie spre centrul Pământului, O mie și una de nopți, Heidi sau Odiseea.
Nu în ultimul rând, Asociația Curtea Veche a fost înființată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta într-un mod independent și susținut activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing prin programul național alternativ de lectură “Cărțile copilăriei” care își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România.
(Acest material este un parteneriat media)