Impozitarea pentru darea în plată, modificată doar pentru cazurile sociale
"Observăm că Legea dării în plată este incompletă, nu prevede prin ce mecanism, cu ce costuri se implementează darea în plată. Legea ar fi trebuit să cuprindă prevederi pentru toate operațiunile legate de darea în plată, inclusiv pentru tranzacția de final, să includă un articol care să aducă precizarea cuvenită”, a afirmat Dragu, la târgul “Banii Tăi Expo” organizat de Bursa de Valori București, citată profit.ro.
Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a anunțat că impozitul aferent transferului de proprietate de la debitor către bancă în cazul dării în plată va fi calculat la valoarea declarată în actul de dare în plată, respectiv datoria pe care clientul o mai avea de achitat, cu tot cu accesorii, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.
Ministerul a precizat că impozitul se plătește de către debitor.
Potrivit unui exemplu, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (include datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) și cu o valoare minimă stabilită de Camerele notarilor publici de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea de 500.000 de lei. În această situație, impozitul se ridică la 7.000 de lei.
Modul de calcul al impozitului pe tranzacția de dare în plată era stabilit dinainte de apariția legii dării în plată a imobilelor în cazul creditelor cu ipotecă și se referea la stingerea obligațiilor fiscale prin darea în plată.
Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal și se impozitează în conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată.
Ministrul Anca Dragu susține că va fi aprobată în luna iulie o ordonanță de urgență pentru modificarea legii dării în plată.