Importanța networkingului în obținerea unui job
Când socializezi, țelul, scopul acțiunii este nu de a cere un loc de muncă ci de a oferi interlocutorului șansa să te cunoască. Este un timp petrecut împărțind idei și susținând conversații pline de înțeles despre industria implicată. Cel mai important însă, este faptul că prin networking se „întâmplă” cel puțin două lucruri:
- Afli ce îl face fericit și ce îl inspiră pe interlocutorul tău.
- Este ocazia cu care tu, cel aflat în căutarea unui job, îl faci pe potențialul tău angajator să realizeze cum ar fi să colaborați.
În cele din urmă, dacă te concentrezi pe a îți evidenția calitățile în fața interlocutorului și, mai ales, atuurile pe care acesta le caută la un angajat, s-ar putea ca rezultatul venit să fie unul pozitiv pentru tine. Și totul se rezolvă cu o discuție „amicală”, relaxată.
Acum că știi că networkingul te ajută în căutarea și găsirea unui job, îți vei putea face și o strategie în acest sens.
Iar dacă în continuare ești timid și nu prea îți vine să intri în vorbă, ține cont și de aceste aspecte:
- Oamenilor le place să dea sfaturi și să le fie recunoscute și apreciate priceperea și cunoștințele.
- Mai toată lumea știe cum este să nu ai un job și să fii disperat să îți găsești unul. Va fi ușor să interacționezi cu lumea, căci toți vor empatiza cu situația ta.
- Lipsa unui loc de muncă poate fi demoralizantă. Discuțiile cu alți oameni însă, chiar și când ai un scop precis, te vor face să te simți mai bine și să nu te închizi în carapacea ta.