Impact incredibil asupra dorinței de a învăța: Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, despre importanța și valoarea unei educații
Cele de mai sus au fost evidențiate joi, în cadrul conferinței anuale "Teach for Romania" – desfășurată joi 2 noiembrie, între orele 9:30 și 14:30, la Aula Magna a Facultății de Drept, Universitatea din București, de către ambasadorul SUA la București, Hans Klemm. Accentuând importanța educației – oportunitatea supremă pentru ca oamenii să-și realizeze ambițiile și să contribuie la societate.
Care sunt problemele profesorilor? Cum le răspundem? În fapt, conferința a însemnat "Educația rescrie povestea", alături de 350 participanți, copii, profesori Teach for Romania și nu numai.
Profesori care au inspirat
De asemenea, revenind la Hans Klemm, domnia sa a mai subliniat – în cadrul speech-ului său pe tema „Puterea educației incluzive și pe bază de valori în dezvoltarea unei societăți sustenabile”, că în viața sa au fost profesori care l-au inspirat, au avut un impact incredibil asupra dorinței sale de a învăța. Potrivit acestuia, toți își amintesc și de cadre didactice care nu au inspirat. Klemm a afirmat că și în SUA sistemul de educație adesea eșuează în ceea ce privește copiii mici. El a afirmat că, de-a lungul istoriei țării, au fost perioade în care copiii au fost separați prin faptul că erau parte a majorității albe sau a minorității negre. Ambasadorul a precizat că, deși acest aspect a fost depășit, încă mai sunt școli în țară care nu sunt capabile să asigure că elevii își realizează întregul potențial.
Din acest motiv, diplomatul a adăugat că este un efort constant pentru reformarea educației în SUA, dar au fost, de asemenea, și inițiative private, una dintre cele mai importante fiind crearea "Teach for America" în 1990. Iar în urmă cu patru ani a fost lansat "Teach for Romania". Printre vorbitori s-au mai numărat: Ina Solomon, CSR & Corporate Sponsorships UniCredit Bank, Neli Koleva, Chief Officer of Public Partnerships at Teach for Bulgaria și Coordonator consorțiu proiect NEWTT, Cosmina Mironov, Lector Universitar Doctor și Manager Proiect NEWTT pentru Universitatea din București, Ivan Gospodinov, alumnus Teach for Bulgaria, Aura Stan, Chief Programme Officer Teach for Romania: Modelul Teach for Romania de performanță în educație și de intervenție strategică. Agenda a inclus și un panel de discuții cu alumnii programului „Teach for Romania”, copii și profesori, precum și un studiu de caz despre impactul în comunitate: Fundeni, județul Călărași.
Reașezarea societății pe valori
Ligia Deca, consilier de stat și reprezentant al Administrației Prezidențiale, a prezenta în cadrul conferinței „Educația rescrie povestea” proiectul Președintelui României, „România Educată” – proiect de reformă a educației prin reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate.
"În cei 4 ani am lucrat și lucrăm cu aproximativ 7.000 de copiii, suntem în 12 județe (…), acum avem în sistem aproape 100 de profesori și învățători 'Teach for România'", a declarat Corina Puiu, cofondator al "Teach for Romania".
Ea a menționat de asemenea că "Teach for Romania" face parte din rețeaua "Teach for All", care este cea mai mare mișcare împotriva inechității în educație din lume. Și a subliniat că programul "Teach for Romania" se referă la modalitatea de lucru cu elevii în clasă. "Ceea ce face programul nostru înseamnă recrutarea și atragerea unor talente în sistemul de educație, pregătirea lor pe parcursul a doi ani ca lideri în comunitate (…). Programul încearcă să adapteze fiecare proces de învățare, indiferent de materia pe care o predau, la nevoile pe care acești copiii le au (…). Noi respectăm programa școlară, avem aceeași curriculă, suntem parte din sistemul de educație, nu dezvoltăm ceva alternativ", a mai spus Corina Puiu.
Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul din cadrul proiectului „A New Way for New Talents in Teaching” s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Au fost ascultate poveștile copiilor, profesorilor, directorilor, oficialităților și tuturor celor care, prin misiunea proprie, susțin și misiunea Teach for Romania. Obiectivul acestui demers fiind conștientizarea impactului colectiv, care poate fi posibil prin efortul individual al tuturor celor implicați în educație.
Altfel…Un om poate schimba o lume. Dar împreună? (enunțul de față fiind chiar tema ediției, pentru a conștientiza felul în care educația schimbă lumea – începând de la lumea fiecărui copil, la lumea profesorului, a clasei, a comunității).