Imblanzirea creativitatii
Aceasta este in esenta abordarea pe care o propune Edward de Bono, unul dintre liderii mondiali ai gandirii creative si constructive. De Bono este cel care a inventat termenul de gandire laterala si a creat un set de instrumente pentru disciplinarea proceselor mentale, denumit CoRT. In afaceri, tehnicile sale au luat forma instrumentelor de directionare a atentiei – DATT (Direct Attention Thinking Tools).
In Romania, sistemul De Bono exista de doi ani prin functionarea Cluburilor de gandire creativa de la Iasi si Bucuresti.
Ce inseamna concret disciplinarea mintii
si directionarea atentiei ?
Studii facute de psihologi in Marea Britanie au scos la iveala faptul ca peste 80% dintre greselile pe care le facem in rationamente isi au radacina in procesul de perceptie. Cu alte cuvinte, rationamentul este corect, dar se bazeaza pe informatii partiale colectate din mediu si distorsionate. A disciplina mintea inseamna a o obisnui sa lucreze sistematic, in modalitati care elimina cel putin partial erorile si distorsiunile. Sistemul DATT contine 10 astfel de instrumente si este utilizat pe scara larga in occident. Un astfel de mecanism este PMI, acronim pentru secventa Plus, Minus, Interesant.
PIM este o strategie mentala. Cu acest instrument simplu ne asiguram ca surprindem aspectele pozitive ale unei idei sau situatii (ce ne place), apoi aspectele negative (ce ne displace) si in final extragem ceea ce este interesant sau incitant la ideea respectiva. Instrumentul este simplu, poate fi aplicat rapid si dupa putina practica, a gandi PMI devine „a doua natura”. De ce?
Tendinta fireasca a unei minti insuficient disciplinate este de a sari direct la concluzii pe baza informatiilor acumulate la prima vedere si a conceptiei proprii asupra realitatii. De Bono atentioneaza ca nu se poate vorbi de o realitate unica si de aceea, a evalua plusurile si minusurile unei situatii ne fereste de abordari unilaterale. Apoi, procesul de gasire a unor elemente interesante stimuleaza
creativitatea.
Atunci cand cineva propune o idee noua, PMI permite evitarea situatiei des intalnite in care propunerea este respinsa din start pentru motive care nu au legatura cu ideea in sine. De multe ori poate fi vorba de o alta cauza (oboseala, stres, lipsa de concentrare). Prin aplicarea PMI se evita de asemenea luarea unei decizii sub
impulsul emotiilor.
„Ce ar fi daca s-ar scoate scaunele din autobuze ?”
O idee ca cea de mai sus poate parea la prima vedere iesita din comun si lipsita de seriozitate. Ea poate fi tratata cu PMI pentru a stimula creativitatea:
De Bono ofera numeroase exemple de stimulare a creativitatii si luare a deciziilor folosind instrumentele sale. Toate presupun o anumita disciplina si chiar rigoare in aplicare. Un PMI realizat in cadrul unei echipe de lucru se poate face petrecand cate doua minute pentru fiecare dintre cele 3 elemente de analizat.
P
- Ar incapea mai multi pasageri in autobuz
-
Ar fi mai usor pentru pasager sa urce
si sa coboare -
Autobuzele ar fi mai ieftin si mai usor
de construit / reparat
M
- Pasagerii ar cadea la opririle bruste
- Ar fi dificil de calatorit cu bagaje si copii mici
- Batranii sau bolnavii nu ar putea calatori
I
- Interesanta idee care ar putea duce la crearea a doua tipuri de autobuze
- Interesant ca ideea de confort devine neimportanta
-
Interesanta idee ce ar putea duce la crearea
unui autobuz cu scaune detasabile etc.