Iată ce destinație a ales Horia Colibășanu pentru sezonul de primăvară himalayană
Ascensiunea pe Manaslu se va face o dată pe ruta standard pentru aclimatizare. O premieră, atât pentru Horia, cât și pentru alpinismul de altitudine din România, va fi coborârea cu schiurile de pe vârf. Cea de-a doua etapă a proiectului său din acest sezon himalayan constă în încercarea de a urca în stil sportiv – fără oxigen artificial și fără Sherpași de altitudine, alături de Peter Hámor, pe fața nordică, a muntelui Manaslu, pe o rută nepracticată.
Echipa româno-slovacă urmărește o continuare a proiectului din 2014, de a urca pe un munte de 8.000 de metri pe o altă rută decât cea clasică. Tentativa de ascensiune din 2014, pe Muntele Everest – Nord (8.848m), a fost oprită din cauza condițiilor climaterice. Acumularea de gheață albastră, casantă, precum și vântul extrem de puternic, care a suflat și cu 100km/h, au făcut imposibilă ascensiunea până pe vârf.
„Anul acesta am avut de ales între a urca un vârf nou de 8.000m – pentru a-mi continua proiectul, care ar avea miză națională – și a încerca un proiect mult mai dificil, cu șanse mai mici de reușită, dar cu valoare la nivel mondial. L-am ales pe cel de-al doilea, având un partener extrem de valoros în Peter Hámor, dar și o experiență de zece ani la altitudine extremă.”
Horia Colibășanu a urcat în premieră românească, fără oxigen suplimentar, pe Manaslu, pe 29 aprilie 2006, avându-l ca partener de expediție pe spaniolul Iňaki Ochoa. El este românul cu cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse – șapte – , printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume.