Hipnoza şi secretele din subconştientul nostru
Eugen a fost dintotdeauna pasionat de funcţionarea minţii omeneşti. În copilărie, citea din scoarţă-n scoarţă reviste de ştiinţă şi tehnică, iar rubrica de paranormal era una dintre preferatele lui. În adolescenţă, a devenit interesat de yoga şi de puterile paranormale ale yoghinilor. La început, a făcut câteva cursuri de programare neurolingvistică (NLP) şi a studiat filosofia orientală. De hipnoză s-a interesat mai târziu, dar, treptat, pe măsură ce se documenta din toate direcţiile, interesul s-a transformat în pasiune.
O vreme a fost autodidact, dar în 2009, când s-a gândit să înveţe organizat, s-a înscris la cursurile unui profesor de la o universitate din Florida, în SUA. Cursul îi era deja cunoscut, îl văzuse de mai multe ori acasă, pe DVD-uri. Pentru că s-a gândit căar putea să facă o meserie din aplicarea hipnozei ca formă de tratament, a continuat pregătirea la Harvard University, unde a făcut cursuri care tratează emoţiile, creativitatea, educaţia şi dezvoltarea umană. „În România nu există acreditare, pentru că nu există meseria de hipnotist”, spune Eugen. „Psihoterapeutul poate avea o specializare în hipnoză, dar meseria ca atare nu există.” După cursul din Florida – care i-a dat acreditarea internaţională –, Eugen s-a întors în ţară. Dar în România, la fel ca în cazul NLP- ului sau al coachingului, nu există acreditări pe specialitate. Aşa că, în ianuarie 2010, Eugen a plecat din ţară, în Thailanda, să practice terapia prin hipnoză.
HIPNOZA, CA TERAPIE
Eugen spune că hipnoza este ca un fel de artă. Arta de a intra în acel spaţiu subconştient, unde se află stocată o mare parte a memoriei noastre. „Toată măiestria este să intri în acel spaţiu”, spune el. Deşi mulţi oameni cred că hipnoza este un fel de control al minţii, în acest caz deţinut de hipnotist asupra celui hipnotizat, lucrurile nu stau chiar aşa. Hipnotizatorul poate ajuta pe cineva numai dacă persoana hipnotizată permite să fie ajutată. Cel mai des întâlnită formă de hipnoză în mediul academic este metoda Ericksoniană, o formă nedirectivă, în care îi spui unui om „mă gândesc dacă vei muta cana cu mâna stângă sau cu mâna dreaptă“, explică Eugen. Stilul de hipnoză pe care îl foloseşte Eugen este directiv. Ceva de genul „când te ating pe umăr, tu muţi cana!"
„Îi spun eu direct ce să facă, dar fiind foarte atent la nevoile lui“, spune hipnotistul. Rezultalele apar mai repede cu această metodă. „O fobie se poate rezolva într-o şedinţă, maximum două. Fumatul se rezolvă în una, maximum trei şedinţe. La fel depresiile şi tulburările de tot felul”, povesteşte el. Poate părea un soi de magie, dar nu este. Sistemul de vindecare prin hipnoză este relativ simplu: la rădăcina unei probleme se află o cauză. Dacă un om consumă prea mult alcool, dacă fumează sau mănâncă prea mult sau îşi roade unghiile, există şi un motiv pentru care face asta. De cele mai multe ori motivele sunt de natură emoţională, care se exprimă printr-o fixaţie orală. Problema este că ele sunt, de cele mai multe ori, ascunse minţii conştiente, de aceea e nevoie de hipnoză. Aceasta înseamnă că persoana care vine la terapie nu cunoaşte motivul pentru care fumează trei pachete de ţigări pe zi, de exemplu. Consumul se accentuează mai ales când apare o stare de stres, de plictiseală. „Este vorba despre un răspuns interior, un răspuns subconştient la o anumită presiune care trebuie să se manifeste”, spune Eugen. „Şi atunci se descarcă prin diverse obiceiuri.”
Sub hipnoză, omul intră într-o anumită stare şi are acces la informaţii stocate în subconştient. Pentru că partea subconştientă este foarte activă, foarte trează, pacientul se şi poate proteja foarte bine, de aceea este nevoie de colaborarea lui.
HIPNOZA, CA DEZVOLTARE PERSONALĂ
De curând, la Eugen a venit cineva care a spus că-şi doreşte să fie un jucător mai bun de pocher. A spus că vrea să se concentreze mai bine, să intre in the zone, să fie în starea în care poate să aibă o strategie mai bună. Eugen a lucrat cu el, l-a învăţat cum să intre singur în starea de concentrare. Pocheristul a exersat singur timp de zece zile, moment din care se presupune că va putea să-şi poată da singur sugestiile de care are nevoie.
Dacă cineva vrea să se concentreze mai bine, să fie mai atent, să înveţe mai mult, trebuie în primul rând să verifice ce anume îl blochează să facă asta. Când un om se plânge de oboseală, deşi doarme câte zece ore pe zi, hipnoza îl poate ajuta să vadă ce anume generează acea stare. „Vedem dacă nu respinge ceva din interiorul lui, poate evită ceva şi-şi creează o stare de oboseală interioară“, explică hipnotizatorul. Totuşi, organismul omenesc are limitele lui fiziologice. Cert este că organismul reacţionează foarte puternic şi oamenii somatizează foarte mult emoţiile pe care le trăiesc. Dacă emoţiile nu sunt manifestate, atunci ajung să se manifeste fizic în organism, sub formă de oboseală, durere sau printr-o varietate mare de afecţiuni. Eugen susţine că somatizarea se simte şi mai mult la bărbaţi decât la femei, deoarece ei sunt educaţi cultural „să nu se plângă, să fie bărbaţi.“ Deşi nu este o regulă generală, la femei este oarecum normal să se exprime emoţional.
CINE APELEAZA ̆LA HIPNOZĂ
Din păcate, spune hipnotizatorul, oamenii apelează la hipnoză doar atunci când le-au încercat pe toate şi nu mai au nimic de pierdut. Un bărbat de 37 de ani a venit la Eugen spunându-i că are pe corp o eczemă „de când se ştie”. După câteva şedinţe, s-a descoperit cauza. La vârsta de un an şi ceva, pacientul a dezvoltat acea eczemă, pentru că sora lui mai mare îl ciupea de braţ când era în pătuţ. Iar el nu se putea apăra. „După ce s-a descoperit cauza, într-o singură şedinţă, eczema i-a dispărut”, spune Eugen. „Dacă găseşti cauza, elimini emoţia şi scapi şi de fructul acelei emoţii, de efectul ei.” Metoda te ajută să rezolvi o problemă de genul acesta într-o şedinţă sau două. Altcineva a venit cu o durere cronică de spate. O durere pe care o avea din copilărie, de la vârsta de opt ani. După şedinţa de hipnoză, a ieşit la suprafaţă faptul că problema a apărut atunci când copilul a fost mutat la altă şcoală şi s-a pus o presiune mare pe el. Presiunea s-a manifestat prin acea durere în spate de care nu putea să scape. O femeie s-a plâns că suferă îngrozitor atunci când este părăsită de iubit. După hipnoză a rezultat că fata s-a simţit nedorită când mama ei era însărcinată cu ea. „Când lucrez cu cineva, pacientul intră într-o anumită stare şi are acces la informaţiile stocate în subconştient”, spune Eugen.
„La nivelul minţii conştiente avem un tip de memorie temporară, care filtrează ce se întâmplă în jurul nostru şi stochează doar acele informaţii pe care le considerăm importante, esenţiale pentru viaţă. La nivel subconştient avem şi alt tip de informaţii.”
UN AJUTOR, NU O FORMĂ DE VINDECARE
Hipnoza nu este neapărat o formăde vindecare. Dar îi ajută pe oamenii, care îşi doresc să fie ajutaţi, să îşi găsească o stare de echilibru interior. Ne ajută să găsim acea stare de bine interior, se sănătate. O putem privi terapeutic, dar este mai degrabă o metodă care ne ajută să restabilim o stare de armonie, pe care o pierdem, pentru căsuntem bombardaţi de situaţii şi evenimente la care nu ştim cum să reacţionăm. Când lucrează cu cineva, Eugen caută să găsească exact acea pârghie care a declanşat întregul mecanism. „Hipnoza nu e un hocus-pocus, prin care omul vine, se aşază pe scaun, şi eu îl trezesc când e gata”, explică el. „Să rezolvi o problemă înseamnă că pacientul trebuie să fie suficient de motivat, să pună osul la treabă."
Eugen mărturiseşte că hipnoza este o metodă foarte frumoasă de lucru cu oamenii. Şi că, dacă te dedici acestei ocupaţii, poţi trăi bine din ea, atât material, cât şi emoţional. Câştigul incomensurabil este atunci când „cineva vine la tine şi pleacă fără problema cu care a intrat pe uşă”. Hipnotizatorul însuşi se încarcă şi el cu energia pozitivă a celui care scapă de problemă.
Acum, Eugen vrea să predea un curs de hipnoză în România. Cursul îi va ajuta pe studenţi să facă şi ei hipnoză pentru alţii sau pentru ei înşişi. Eugen are mai multe proiecte pe care le va porni în România şi în alte state, participă la convenţii internaţionale şi la cursuri de hipnoză prin ţări asiatice. Are o platformă online pe care este foarte activ şi a înfiinţat şi Asociaţia Română de Hipnoză. Însă cea mai arzătoare dorinţă a lui este să scoată hipnoza din zona mistică şi să o aducă în cea ştiinţifică.
Eugen a fost dintdeauna interesat de puterea minții și a căutat mereu să învețe de la cei mai buni. Credința lui în putereinta psihicului, precum și experiența, l-au condus la multe acumulări personale.
A înțeles faptul că puterea minții este nelimitată și că ține numai de noi să o descoperim și să obținem propriul beneficiu.
După mai bine de zece ani de studii și cercetări, l-a descoperit în SUA pe Gerald Klein, elevul lui Dave Elman, cel mai eficient și prolific teoretician și practicant de hipnoză din toate timpurile, cel care a creat hipnoza medicală.
În 2009, Eugen a absolvit Omni Hypnosis, școala condusă de Gerald Klein.