Guvernul vrea impozitarea tichetelor de masa. Milioane de angajati ar putea fi afectati
“Impozitarea tichetelor de masa, de cadouri sau de vacanta ar duce la disparitia acestui sistem din Romania, intrucat companiile nu vor mai acorda aceste beneficii salariatilor lor. Impozitarea tichetelor va conduce, in consecinta, si la micsorarea afacerilor din alimentatia publica si, implicit, la pierderea de locuri de munca in acest sector In acest fel, guvernul nu va colecta nici un fel de fonduri suplimentare, ci, dimpotriva, va pierde si incasarile considerabile care provin in prezent din colectarea TVA si a impozitelor suplimentare in retail”, declara Philippe Blecon, director general al Accor Services Romania.
Blecon a adaugat ca tichetele de cadouri sau de vacanta, “nu sunt impozitate in nici o alta tara din Uniunea Europeana, ele fiind un instrument prin care guvernele incurajeaza companiile sa acorde salariatilor o putere suplimentara de cumparare, directionata catre domenii considerate prioritare”, cum ar fi alimentatia si turismul.
O piata de 1,2 miliarde de euro
“Suprimarea tichetelor ar conduce in mod direct la o reducere a puterii de cumparare de peste 25% a salariilor mici, antrenand in mod global o reducere a cifrei de afaceri a retail-ului estimata la 15%”, arata un comunicat al companiei Sodexo. “Aceasta reducere a consumului ar avea consecinte negative de peste 200 milioane euro asupra TVA-ului colectat si ar determina o crestere directa si indirecta a somajului cu peste 40.000 persoane; disparitia sistemului va frana si crearea de locuri de munca in domeniul alimentatiei, care recruteaza, datorita tichetelor de masa, din ce in ce mai mult, salariati cu nivel redus de calificare. Aceste elemente concrete pun in evidenta faptul ca tichetele de masa, care permit o reducere a muncii la negru, au determinat un consum suplimentar de peste 1,2 miliarde euro de care economia noastra are nevoie la ora actuala”, mai afirma reprezentantii companiei.
Va creste munca la negru
"Intentia guvernului cu privire la impozitarea bonurilor valorice va afecta in primul rand angajatorii (un alt impozit pentru ei!), in al doilea rand angajatii, pe urma as mentiona magazinele, statul si nu in ultimul rand si pe noi", ne-a declarat Alida Velea, director general al companiei Ascendi. "Angajatii vor avea impozite mai mari, magazinele isi vor diminua vanzarile – pentru ca tichetele de masa sunt destinate exclusiv achizitionarii de produse alimentare, statul, prin aceasta masura va incuraja piata muncii la negru (angajatorii pot acorda tichete de masa doar angajatilor cu carte de munca). Ecuatia este simpla: efectele negative vor fi pe toate fronturile. Ponderea tichetelor de masa in business-ul nostru se ridica la 90%. Piata tichetelor valorice, la noi in tara, pentru anul 2009 s-a ridicat la 1,25 miliarde euro din care 81% o reprezinta piata tichetelor de masa", spune reprezentanta companiei.
Demotivarea angajatilor
In opinia Elenei Pap, director general al Cheque Dejeuner Romania, “aceasta masura ar afecta aceeasi categorie de persoane asupra careia au avut impact negativ atat criza financiara, cat si masurile anti-criza. Dupa cum stim cu totii, aceasta categorie reprezinta o mare parte din populatie. Eliminarea acestor avantaje ar duce si mai mult la scaderea nivelului de trai, la demotivarea si reducerea eficientei angajatilor. Consecintele acestei masuri vor duce la incetinirea iesirii din criza, deoarece forta de munca este factorul hotarator pentru depasirea situatiei critice".