Guvernul şi sindicatele au ajuns la un consens pe salariul minim
De la 1 mai salariul minim brut creşte la 1.250 de lei, propunere agreată de sindicalişti pentru că se recuperează parţial pierderea din primele patru luni ale anului, în care salariul minim rămâne la 1.050 de lei.
Executivul dorea o amânare a creşterii salariului până la 1 iulie, pentru a vedea efectul scăderilor de taxe şi impozite din noul Cod Fiscal asupra economiei, dar sindicatele au insistat pentru 1 mai, scrie HotNews.ro care citează surse apropiate negocierilor. Decizia trebuie aprobată formal de Consiliul Economic şi Social (CES), organismul care grupează executivul, patronatele şi sindicatele.
Creşterea salariului minim a fost contestată de mai multe asociaţii patronale, care au avertizat că angajatorii vor începe să plătească la negru.
Guvernul,sindicatele şi patronatele au stabilit şi realizarea în comun a unui studiu privind impactul creşterii salariului minim asupra economiei. Totodată va analiza şi modul de calcul al creşterii salariului minim, în viitor.
Ministrul finanţelor, Anca Dragu, a declarat că o eventuală creştere a salariului minim nu ar afecta bugetul de stat, deoarece mai sunt relativ puţine cazuri de bugetari care au salariul sub 1250 de lei. În schimb, ar afecta angajatorii privaţi care trebuie să găsească resurse pentru a mări salariul minim.
Vecinii bulgari au operat deja majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2016, la 420 leva (aproximativ 970 de lei). Salariul minim pe ora va fi de 2,5 leva, pentru o zi lucrătoare de opt ore. Majorarea este prevăzută în Bugetul pe 2016 iar din 2017, salariul minim va ajunge la 460 de leva.