Gălăgia e în interior. Arta de a înțelege mecanismul vieții
Iar ce se întâmplă cu emoțiile noastre ne afectează deciziile, nemaipunând la socoteală ce feste ne joacă creierul în fiecare zi.
De aceeași părere este și dr. Anne Pleșuvescu – specialist în coaching, leadership transformațional, dezvoltare personală ș.a., care în cadrul conferinței Requilibrium – desfășurată pe 5 octombrie la București și dedicată meandrelor relațiilor umane și comportamentului uman în contextul agresiunii emoționale din societatea de azi a dezbătut, printre altele, ceea ce și Sumin și mulți alți specialiști în domeniu dezbat. Și anume, importanţa mindfulness-ului (stare de înţelegere a lucrurilor), capacitatea de a privi conştiinţa de sine ca pe o prioritate, fericirea ca abilitate de a avea răbdare cu timpul, de a fi selectiv şi de a savura gândurile.
Desigur, totul pe baza celor mai noi și interesante descoperiri din neuroștiință despre modul în care ne înțelegem pe noi și alegem să relaționăm cu ceilalți.
Așteptări înalte
“Loviţi de emoţia negativă, dar experţi în a seta aşteptări foarte înalte în relaţiile nostre, devenim încetul cu încetul incapabili să mai recunoaştem esenţa propriei existențe: relaţionarea. Denumim relaţiile cu ceilalţi un rău necesar şi ne pornim în căutarea utopicei independențe. Indiferent de tipul ei (relaţie de cuplu, de familie sau de la serviciu) relaţiile prost gestionate, devin un izvor de insatisfacţie permanent, fiind aprope complet repudiate de mintea noastră doar pentru că nu ştim cum să ne aşezăm în ele. Ideea de independenţă face sens nu pentru că e posibilă, ci pentru că pare a fi o alternativă mai puţin lipsită de suferinţă”, spune Anne.
De asemenea, este de părere că că meditaţia poate schimba în bine creierul oamenilor şi îmbunătăţi starea de fericirea a acestora, aşa cum efortul fizic ajută la dezvoltarea muşchilor.
E greu de înțeles cum stările emoționale negative pot fi controlate și, poate, cu atât mai greu de înțeles, de ce stările hiperpozitive ne pot debalansa. E o lecție pe care cu greu poți să o înveți singur, dar fără de care e posibil să rămâi corigent la multe din materiile la care viața îți cere să dai examen.
Mai multă liniște
“Mintea e o creație a obișnuinței. Dacă suntem capabili să ne schimbăm obișnuințele, atunci suntem capabili să ne schimbăm mintea. Gălăgia e în interior. Cu cât facem mai multă liniște, în interior, cu atât avem mai multe perspective. Avem nevoie de igiena gândurilor, a emoțiilor. Martin Seligman, cel care a fondat conceptul de filosofie pozitivă, a ajuns la concluzia că 50% din modul în care percepem realitatea vine din codul genetic“, a mai subliniat Anne Pleșuvescu în cadrul conferinței.
Obiectivul prezentării Requilibrium a fost și de a explica care sunt mecanismele care ne determină comportamentele, pentru ca apoi să putem alege mai ușor să schimbăm ceva la noi. Dacă dorim acest lucru.
Uimitorul nostru creier, dansul emoțiilor în comunicare, cele 5 butoane magice ale emoției și multe altele fiind pași către un nou mod de a gândi. Dacă privim cu atenţie relaţiile noastre înţelegem că în ele este nectarul care ne ajută să creştem la propriu şi la figurat. Iubirea aduce viaţă şi vindecă boli pe care ştiinţa nu ştie să le vindece astăzi. La toate acestea Anne Pleșuvescu adaugă că “să nu omitem că cea mai mare păcăleală a ego-ului este că ne face să credem că suntem el! N-am venit pe lumea asta ca să fim cei mai puternici, căci dacă veneam pentru asta ne transformam în lei. Să deschidem aripile. Vă doresc o viață cu sens!“