Fotofobia, un fenomen în continuă dezvoltare
La ultima discuţie legată de sănătatea ochilor, dr. Luminiţa Teodorescu, medic oftalmolog Essilor, a vorbit despre sensibilitatea la lumina puternică (fotofobia) şi avantajele pe care le oferă lentilele heliomate celor care se confruntă cu acest simptom.
Fotofobia nu este o afecţiune în sine, ci un simptom al altor probleme oftalmologice (diferite tipuri de infecţii sau leziuni ale globului ocular), boli (artrită, de exemplu) sau efect advers al unor medicamente. De cele mai multe ori însă, acest simptom nu este tratabil, astfel încât cei afectaţi trebuie să evite, în măsura în care este posibil, să se expună la lumina puternica a soarelui.
Persoanele care au fotofobie au probleme în a se adapta diferenţei de luminozitate dintre interior şi exterior. De obicei, nu pot să îşi ţină ochii deschişi, lăcrimează, şi adesea au migrene puternice. În general, cei care au o culoare deschisă a ochilor sunt mai expuşi acestui simptom decât cei cu o pigmentaţie mai pronunţată (deşi nici cei din urmă nu sunt feriţi).
„Sensibilitatea la lumină poate fi o reală problemă pentru oricare dintre noi şi disconfortul resimiţit din cauza soarelui orbitor ar trebui combătut prin cea mai bună protecţie împotriva luminii neprietenoase pe timp de vară. Mai ales pentru persoanele dinamice, cele care au o viaţă foarte activă şi se expun foarte des luminii soarelui, lentilele heliomate sunt cele mai indicate. De asemenea, protecţia ochilor celor mici este fundamentală, pentru că aceştia sunt mult mai sensibili şi cristalinul lor absoarbe de trei ori mai multe radiaţii din mediul extern faţă de ochii adulţilor”, a explicat dr. Luminiţa Teodorescu, medic primar oftalmolog.
Cei mai mulţi purtători de ochelari suferă de astfel de simptome – lumina soarelui de vară reprezintă cu adevărat o problemă pentru ei. Pentru ei sunt recomandate lentilele heliomate, adică acele lentile care se închid la culoare la contactul cu lumina. În plus, ele ar trebui să asigure şi protecţie împotriva razelor UV, care afectează ochii în aceeaşi măsură ca şi pielea, indiferent de anotimp.