Fostele ţări comuniste au cele mai multe femei la conducerea companiilor
Conform datelor, proporţia femeilor în poziţii de conducere este 29% la nivel european, iar 71% dintre acestea fiind deţinute de bărbaţi, se arată într-un raport efectuat de Mercer, parte a Marsh & McLennan Companies. Mercer a analizat date de la 264.000 de executivi sau manageri seniori din 5.321 companii, din 41 de ţări europene.
Sophie Black, principal în cadrul diviziei specializate în remuneraţia executivilor a Mercer spune că, deşi femeile reprezintă aproximativ jumătate din populaţia globului, proporţia lor în conducerea corporaţiilor lasă mult de dorit. „Cauzele sunt complexe. Acestea ţin de cultură şi de structura societăţii; în unele cazuri ţine de discriminare, dar aceasta poate să nu fie conştientizată, generată de dorinţa de a recruta oameni care ţi se aseamănă. Aceasta tendinta discriminatoare care nu este conştientizată este greu de eradicat. Rezultatul final al acestor probleme este crearea unei “piramide a invizibilităţii” pentru femeile din corporaţii”.
Cariera unei femei are de suferit şi din cauza maternităţii, care în unele cazuri este văzută de către unii angajatori ca o prioritizare a obligaţiilor aferente îngrijirii copilului, în dauna celor de serviciu. „Cultura corporatistă joacă un rol important în faptul că femeile se retrag din cadrul acestor organizaţii. În cazurile în care cultura organizaţiei impune un anumit comportament de la management sau să prioritizeze cariera în dauna obligaţiilor de familie, atunci femeile vor întoarce spatele ascensiunii profesionale”, adaugă Black.
În Arabia Saudită nu există nicio femeie la conducerea unei organizaţii
Conform raportului citat, 71% dintre companii nu au o filosofie care să vină în sprijinul dezvoltării de femei executivi.
“Reprezentarea femeilor în consiliile de administraţie este o problemă majoră şi generează multe discuţii la nivelul Uniunii Europene. Aceasta nu este o problemă legată de sex pentru că, bineînţeles, orice fel de discriminare este indezirabilă. De asemenea, este şi o problemă de gestiune a talentelor. O practică greşită la nivel de companie limitează baza de selecţie a talentelor. O forţă de muncă diversificată reduce fluctuaţiile de personal, absenteismul şi creşte creativitatea şi inovaţia”, crede Sophie Black.
Datele ne arată şi impactul factorilor culturali, mai ales în cazul Arabiei Saudite. Aici nu există nicio companie care să aibă o femeie într-o funcţie de conducere. Qatar este pe al doilea loc din acest punct de vedere cu doar 7% din acest tip de posturi ocupate de femei. Urmează Egiptul cu 16%. Totuşi, prezenţa Olandei imediat după Arabia Saudită, Quatar şi Egipt (cu 19%) indică şi alte motive pentru care femeile nu sunt prezente în consiliile de administraţie.
“Cifra din dreptul Olandei sugerează că este o ţară foarte conservatoare în a aborda egalitatea şanselor în câmpul muncii”, explica Sophie Black. “De fapt, realitatea este cu totul contrară. Cu toate că este o naţiune progresistă, are un număr mare de femei care lucrează part-time. Acest tip de job este un factor determinant pentru numărul mic de femei în funcţii de conducere. Acest tip de angajat este, de obicei, trecut cu vederea atunci când se discută promovările. Factorii culturali şi aşteptările privind îndatoririle de creştere a copiilor înseamnă, de cele mai multe ori, că forţa de muncă este ocupată de femei, deci a redus reprezentarea lor în funcţiile importante.”
Lituania şi Bulgaria au cele mai multe femei în poziţii cheie în companii
UE şi-a luat un angajament de a lupta cu această inegalitate prin planul intitulat „EU Gender Action Plan”. Chiar dacă există opozanţi ai unor măsuri de reglementare, datele Mercer arată importanţa intervenţiei în balansarea inegalităţilor.
Conform raportului, statele din fostul bloc comunist domină acest top, Lituania şi Bulgaria fiind fruntaşe cu 44%, respectiv 43%, din poziţiile de conducere ocupate de femei. Mai mult, primele nouă ţări din acest top, printre care şi România, sunt state foste comuniste.
“Egalitatea este moştenirea vechiului regim din Europa de Est, viaţa culturală şi politica încurajând participarea în mod egal a femeilor în societate”, detaliază Black.
Ţara noastră ocupă un loc fruntaş în topul ţărilor cu cele mai multe femei în poziţii de conducere. În România au fost analizate 112 companii şi 5 823 de angajaţi au fost luaţi în considerare pentru acest raport. Analiza arată că 34% din poziţiile cheie din cadrul organizaţiilor prezente pe piaţa locală sunt ocupate de femei.
“În momentele de creştere ale economiei mondiale au fost multe companii care şi-au instruit head-hunteri să caute femei pentru poziţiile cheie din organizaţii. Însă, această tendinţă a fost oprită de deteriorarea situaţiei economice“, a conchis Sophie Black.