Fonduri UE pentru HR
POSDRU
Autoritatea de Management pentru "Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU) a derulat pana in prezent "Programul Phare 2004-2006, Promovarea Capitalului Uman" prin care se urmareste calificarea si recalificarea fortei de munca. Recent, in prezenta Comisarului European Vladimir Spidla, responsabil cu ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse, Ministerul Muncii a lansat primele 16 linii de finantare pentru proiecte strategice in valoare de 177 de milioane de euro prin POSDRU. Este vorba despre proiecte strategice, de dimensiuni mari, cu valori cuprinse intre 500.000 de euro si 5 milioane de euro, licitatiile fiind deschise pana la 16 martie. Noutatea consta in faptul ca inscrierea si transmiterea proiectelor pot fi depuse online, pe www.fseromania.ro, simplificandu-se astfel procedurile de gestionare a fondurilor, considerate birocratice.
Potrivit oficialului, un solicitant poate obtine aprobarea unui proiect in aproximativ o luna si jumatate din momentul transmiterii online a cererii de finantare. Respectarea termenului depinde in mare masura de timpul in care solicitanul transmite documentele privind organizatia catre Autoritatea de Management, atunci cand proiectul depus de beneficiar este propus spre finantare de catre Comitetul de Evaluare.
Criterii de finantare
Pentru a obtine finantare, un proiect trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de eligibilitate si selectie care sunt eliminatorii. Conform acestora, proiectul trebuie sa fie implementat in Romania si sa indeplineasca o serie de cerinte privind relevanta fata de obiectivele stabilite prin cererea de propuneri de proiecte. Criteriile de selectie vizeaza nu doar relevanta, ci si metodologia, sustenabilitatea si cost-eficienta proiectului.
Astfel, Valer Bindea, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, a declarat ca "proiectul propus trebuie sa fie in conformitate cu politicile si strategiile europene si nationale in domeniu, iar solicitantul trebuie sa demonstreze experienta in managementul de proiect, dar si competentele profesionale si calificarile necesare pentru domeniul in care se incadreaza proiectul propus".
Se pare ca pentru implementarea acestor proiecte este recomandata incheierea de parteneriate. Solicitantii pot obtine un punctaj mai mare daca depun un proiect in parteneriat cu alti actori relevanti.
Pentru a fi eligibil, un solicitant trebuie sa-si dovedeasca capacitatea financiara si operationala de a gestiona un proiect: existenta resurselor administrative si existenta surselor de finantare stabile pentru implementarea proiectului (prin rezultatul net al bilantului contabil din ultimii doi ani).
Finantarea se obtine dupa semnarea contractului, prin rambursarea de catre Autoritatea de Management a cheltuielilor eligibile efectuate de catre beneficiar. Anterior demararii proiectului, initiatorii lui pot solicita acordarea unui avans, reprezentand o pre-finantare, in cuantum de 20%-40% din valoarea eligibila a proiectului.
Proiecte finalizate
Compania Cristim a castigat fonduri de peste 61.000 euro pentru dezvoltarea de HR cu proiectul "Satisfactia angajatilor prin Competitivitate Organizationala si Performanta Individuala – SCOP", care s-a desfasurat pe durata a 12 luni. Finantarea proiectului a fost partiala, astfel 22,4% au fost fonduri din partea firmei Recunostinta Prodcom Impex, iar restul au fost bani de la UE. Proiectul s-a desfasurat in intervalul 22.01.2007 – 21.01.2008.
"Prin programul integrat de instruire am urmarit acumularea de cunostinte specifice, dezvoltarea unor abilitati care sa aiba ca rezultat cresterea satisfactiei angajatilor prin dezvoltarea unor competente specifice si care sa favorizeze imbunatatirea performantelor individuale", subliniaza Alexandra Gheorghiu, Specialist resurse umane la Cristim. Se pare ca implementarea metodelor de management inca din faza derularii proiectului au condus la cresterea competentelor organizatiei. Pe termen lung insa, acestea pot contribui la imbunatatirea situatiei economice si pot determina cresterea interesului investitorilor in regiune, cu impact asupra cresterii gradului de ocupare a fortei de munca.
Proiectul "PRO Capital Uman" al companiei Rokor Trading, care a beneficiat de circa 65.000 euro, a fost realizat in parteneriat cu Rokor Ecostyle si Codecs. Proiectul a vizat imbunatatirea capacitatilor manageriale si instruirea angajatilor si a avut o durata de 12 luni (23 ianuarie 2007 – 22 ianuarie 2008).
Dupa finalizarea cursurilor, Luciana Troaca, Manager resurse umane, Grup Rokor, a declarat ca "se vor pune in practica cele invatate la curs, se va verifica modul de implementare, urmand ca proiectul sa fie continuat prin alte module de cursuri care sa dezvolte cunostintele si abilitatile angajatilor". Pe langa rezultatele bune obtinute, Rokor s-a confruntat si cu o problema in timpul derularii proiectului. "Am avut traineri care au incetat contractul individual de munca, iar perioada intre data la care am facut notificare catre organismul intermediar si data la care am primit validarea pentru trainerul propus de noi ca inlocuitor a fost foarte lunga. In intervalul de asteptare, cheltuielile cu trainerul au fost neeligibile", a mai spus specialistul.
Proiecte in curs
Exista si companii aflate la inceput de drum in privinta accesarii fondurilor. Este cazul companiei Fresco, care prin programul "Phare 2005" beneficiaza de 60.000 de euro pentru dezvoltarea resurselor umane din cadrul a trei departamente: Vanzari, Financiar-Contabil si Service – Asistenta tehnica. Programul se intinde pe o perioada de zece luni, incepand din luna ianuarie 2008.
Si compania Macromex s-a aliniat trendului. Aceasta, in parteneriat cu compania PicOil Info Consulting, si-a inceput de curand proiectul finantat prin "Phare 2005".
Proiectul se va desfasura pe o durata de 12 luni si are ca obiectiv largirea cunostintelor si dezvoltarea de noi competente prin implementarea celor trei programe: "Dezvoltarea abilitatilor personale si profesionale" – destinat managerilor, "Implementarea sistemului de promovare pe baza de mentoring", program ce va incuraja formarea si perfectionarea continua a angajatilor si "Dezvoltarea mecanismului intern de instruire si acreditarea cursului" – adresat angajatilor din departamentul de vanzari. Bugetul proiectului este de 88.820 euro, din care 71.020 euro constituie finantarea nerambursabila oferita de Comisia Europeana si Guvernul Romaniei.
Compania TotalSoft a beneficiat de finantare pentru proiectul "Instruire continua pentru inalta competenta profesionala" prin programul "Phare 2005". Oana Cutui, Director Resurse Umane la TotalSoft mentioneaza ca prezentarea proiectelor a avut ca termen limita sfarsitul lunii mai a anului trecut, iar intreg procesul de evaluare a durat cinci luni. Contractul de finantare s-a semnat pe data de 30 noiembrie 2007, iar implementarea propriu-zisa a proiectului a inceput in data de 3 ianuarie 2008. Bugetul proiectului este de 92.000 euro, din care 80% sunt obtinuti prin programul Phare, iar restul sunt acoperiti de TotalSoft.
Proiectul TotalSoft acopera cinci categorii mari de cursuri si anume: instruire in IT, managementul de proiect, managementul relatiilor cu clientii, principii fundamentale ale managementului de proiect pentru IT&C si limba engleza.
"Am identificat nevoia de instruire din firma, corelata cu nevoia de pe piata muncii, si ne-am propus instruiri care sa fie in concordanta cu conceptul de LLL (life long learning) agreat de UE", a precizat specialistul.
Training
Elementul central al acestor programe il reprezinta trainingurile. Organizatiile isi rezerva dreptul de a selecta companiile cu care vor sa desfasoare cursurile. Acestea sunt selectate atat pe baza experientei de concepere a programelor de instruire, cat si in functie de modul de predare. Evident ca firma partenera trebuie sa fie autorizata pentru predarea cursurilor aplicate in programul de training.
Implementarea acestor programe implica si riscuri. In cazul in care programul pentru care fondurile europene sunt cheltuite nu isi atinge obiectivele propuse si asumate de organizatie, acestea trebuie returnate.
Concluzii
Fireste ca exista si piedici in accesarea fondurilor UE. Principalul obstacol il reprezinta birocratia, care uneori este sufocanta. Un alt dezavantaj consta in comunicarea mai greoaie cu personalul din institutiile care gestioneaza aceste fonduri.
Dar chiar si asa, resursele umane ar trebui sa fructifice la maximum banii pe care UE este dispusa sa-i investeasca in oameni.