FMI: 250.000 de angajati ar trebui sa plece din sectorul public in urmatorii ani
“In ultimii trei ani, mai precis intre 2006 si 2008, sectorul public a crescut cu 250.000 de angajati. Nu e nevoie sa se faca intr-un singur an, reducerea poate fi facuta pe o perioada de mai multi ani”, a spus Franks, citat de Mediafax.
El a aratat ca in scrisoarea de intentie nu este specificat numarul de salariati care trebuie disponibilizati in acest an, dar aceasta reducere este implicita, intrucat va reprezenta baza de plecare pentru bugetul pentru anul viitor. “Va trebui sa fie disponibilizari pana la inceputul anului viitor”, a concluzionat Franks.
Numarul de posturi ocupate din sectorul public a scazut cu 36.404 in perioada decembrie 2008-februarie 2010, respectiv o reducere de la 1.398.867 la 1.362.463 posturi efectiv ocupate, potrivit declaratiilor secretarului de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina.
Guvernul si FMI au convenit asupra unei noi tinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, fata de obiectivul anterior de 5,9%, cu conditia adoptarii unor masuri de reducere semnificativa a cheltuielilor bugetare.
Rata somajului va fi supusa unei presiuni suplimentare in perioada următoare, dar acest lucru nu va fi o problema, deoarece nivelul este inca sub media Uniunii Europene, a mai declarat Franks. La inceputul anului, seful FMI afirmase ca numarul somerilor poate ajunge la un milion in acest an. Rata somajului a fost de 9,6% in martie, cea din Romania ajungand la 8,36% in aceeasi luna.